Open Monumentendag (8 september 2012)

Zaterdag 8 september 2012

Vandaag was de Open monumentendag. Dat vond ik een mooie gelegenheid om in de wijk wat gebouwen te gaan bekijken. Ik ben eerst naar de Puntegale geweest. Dit gebouw is in de jaren 30 van de vorige eeuw ontworpen door de Rijksgebouwendienst als belastingkantoor. De bouw is begonnen in 1938, maar vanwege de oorlog heeft de bouw stil gelegen tot 1946. Vanwege het feit dat het belastingkantoor in deze straat staat heeft de straat de bijnaam ‘pluk me kaal straat’ gekregen 🙂 Het belastingkantoor is in 1996 verhuisd en in 1998 werden zo’n 200 appartementen in dit gebouw opgeleverd. Ik vond het een mooi gebouw, met strakke lijnen en een mooie lichtinval. Helaas mocht je niets bekijken behalve de hal. Een gemiste kans lijkt mij, want het zou toch leuk zijn om te kijken hoe zo’n appartement er nu uitziet. Er was niemand om bezoekers te ontvangen. Het enige wat er stond waren een aantal informatiepanelen.

monumentendag 2012
de Puntegale
monumentendag 2012
in de hal
monumentendag 2012
in de hal

Daarna ben ik naar De Fabriek geweest. Dit pand is oorspronkelijk uit 1892, toen hier een stoomververij en chemische wasserij werd gevestigd. Vanaf 1926 werd het gebouw uitgebreid. Het bedrijf heeft in ruim honderd jaar tijd veel verschillende functies gehad: wasserij en ververij, bedrijf voor elektrotechniek, kunstgalerij, kraakpand. Inmiddels wordt het gerenoveerd en vanaf november zal het opengaan als verzamelgebouw voor kleine creatieve bedrijven. Het pand was duidelijk nog niet af. De trappen waren niet meer dan wat houten planken. Best eng vond ik dat en ik ben daarom maar 1 verdieping omhoog geweest. Ik moest tenslotte ook weer naar beneden… Eigenlijk was er niet veel te zien. Toen ik het gebouw binnenkwam was er niemand om me te begroeten. Later zag ik dat er wel rondleidingen werden gegeven, dus misschien heb ik pech gehad. Ik vond het een mooi gebouw met vooral mooie ramen. Op het dakterras staat nog steeds de oude schoorsteen. En deze schoorsteen kunnen wij vanaf ons appartement zien staan…

monumentendag 2012
in het gebouw
monumentendag 2012
de schoorsteen

Ik was in Nederland nog nooit naar de Open Monumentendag geweest, maar wel in Sydney. Hier werden in de monumenten uitgebreide rondleidingen gegeven en kregen bezoekers het gevoel dat ze welkom waren. Dat gevoel kreeg ik bij deze monumenten niet. Het was in beide gebouwen vrij rustig en er was eigenlijk niets te doen. Jammer.