Maritiem Museum (20 december 2017)

Woensdag 20 december 2017

Het Maritiem Museum zit in het centrum van Rotterdam. We komen hier regelmatig met de tram langs, maar we waren er nog nooit geweest. Het is een koude woensdagmiddag en het is rustig in het museum. We gaan de Offshore Experience bekijken. In deze interactieve tentoonstelling leer je van alles over booreilanden. Het museum adviseert dat kinderen minimaal 8 jaar zijn. We kijken een instructiefilmpje waarin ons vertelt wordt om een gele helm te pakken en een geel hesje. We hebben een bezoekerspas voor het booreiland en moeten deze activeren. Daarbij kun je kiezen op welk niveau je getest wilt worden, beginnersniveau of  voor gevorderden. Ik kies voor het beginnersniveau.

Offshore Experience

We gaan de zware deur door en klimmen een steile open trap naar boven. Als we boven komen is het donker en op de schermen zien we dat het stormt. Het voelt alsof we echt op een booreiland zijn. Op het eiland valt van alles te zien en te lezen. Ook zijn er opdrachten die uitgevoerd moeten worden. De eerste opdracht die we doen is het boren van een olieleiding met behulp van een joystick. Dat lijkt gemakkelijk, maar valt behoorlijk tegen. Mijn boor komt uiteindelijk terecht op harde rotsen en gaat stuk… De spannendste en moeilijkste opdracht vind ik het binnenhalen van de helikopter. Het stormt en de helikopter heeft maar een kleine landingsplek. Het gaat gelukkig net goed. Wat een ontzettend leuke tentoonstelling!

20171220 Maritiem Museum
In de hal van het musuem
20171220 Maritiem Museum
We zijn op een booreiland
20171220 Maritiem Museum
Begin van de Offshore Experience
20171220 Maritiem Museum
We zijn op een booreiland

Het is het einde van de middag, dus we hebben niet veel tijd om de rest van het museum te bekijken. We gaan naar de vaste collectie. Hier laat het museum topstukken zien uit de maritieme geschiedenis van Rotterdam. Er hangt ook een gedicht van de Rotterdamse stadsdichter Daniël Dee.

20171220 Maritiem Museum
De vaste collectie van het museum
20171220 Maritiem Museum
Gedicht van de Rotterdamse stadsdichter Daniël Dee

De tentoonstelling ‘How we ditched the Dutch’ is interessant omdat het de kaping van een aantal VOC-schepen laten zien van beide kanten: de verliezende Nederlanders en de winnende Engelsen. Als laatste bekijken we de kleine tentoonstelling over wonen op het water.