Muziekfestival Parklife (2 oktober 2010)


Zaterdag 2 oktober 2010

Afgelopen zaterdag zijn we naar een muziekfestival geweest: Parklife. Dit is een festival met indie-muziek en electronic. De weersvoorspellingen waren erg goed, zonnig en 22 graden. Voordat we vertrokken hebben we ons ingesmeerd met zonnebrand. Dat is hier echt nodig, want we zitten hier veel dichter bij het gat in de ozonlaag. Je merkt ook dat de zon hier veel meer kracht heeft dan in Nederland. Het is nu lente, maar de zon voelt net zo warm als hoogzomer in Nederland.

Op het festival aangekomen, na een tramritje van 20 minuten, was het nog niet al te druk. Er werden flesjes Lipton ice tea uitgedeeld. We zijn eerst het terrein rondgewandeld om te kijken wat er te doen is. Er zijn vier podia op het terrein, maar het terrein is niet heel erg groot. Er staan redelijk wat bomen (het is dan ook in een park) en er staan zonneschermen en partytenten om schaduw te creeëren. Bij de EHBO-tent kun je jezelf met zonnebrand insmeren. Er zijn voldoende kranen met drinkwater.

We zijn ergens gaan zitten om mensen te kijken. En dat ging erg goed. Het publiek is vooral onder de 30 jaar. Veel vrouwen dragen een zwarte legging en t-shirt, een lief bloemenjurkje, een hele lange jurk of in een spijkerbroek hotpants en blouse. Mannen lopen in een zwarte broek met t-shirt of in een korte broek met een hemdje. Dat laatste vonden wij niet echt charmant. Wij vielen misschien een beetje uit de toon met onze outdoorbroeken. Maar ach, daar kunnen wij niet mee zitten.

20101002 Parklife
Uitzicht op central business district (centrum), en op het scherm met de grand final van footy (Collingwood won uiteindelijk)
20101002 Parklife
Wolkenkrabbers boven Sidney Myer Music Bowl

Optredens die wij gezien hebben

Het eerste optreden van de dag voor ons was van Washington. Dat was een aardig optreden met indiemuziek. We hebben een stukje gezien van Dan Black. Hij maakt met zijn muziek een combinatie van rock en rap. Was best leuk. Zeker na een half uur techno te hebben geluisterd…. (ik geloof dat het Sinden was).

Het concert van Kele (zanger van Bloc party) was erg goed. Vorig jaar hebben we op Lowlands een deel van het optreden van Bloc party geluisterd, maar dat was vrij slecht. Een klein deel van het publiek bewoog en het grootste deel stond gezellig met elkaar te praten. Op de een of andere manier kreeg hij geen vat op het publiek. Dat was dit keer gelukkig anders. Hij heeft een soloplaat gemaakt en daar was hij enthousiast over. Er was veel publiek en dat zong enthousiast mee. Helemaal met nummers van Bloc Party. Een goed optreden!

We hebben een deel van het optreden van The dandy warhols gekeken, maar dat viel tegen. Het was een redelijk doods optreden en het publiek deed ook niet enthousiast mee. Na een tijdje zijn we verder gelopen.

Het leukste optreden van de dag voor ons was het optreden van The wombats. Twee jaar geleden hebben we ze op Lowlands gezien en dat was een heel enthousiast en leuk optreden. Dat was het dit keer ook. Het was dan ook druk bij dit podium, ik werd bijna omver gedanst…. Degene bood haar excuses aan en gaf me een kus op mijn wang (tja…, drank maakt meer kapot dan je lief is….). Hun bekendste nummer is Let’s dance to Joy Division.

20101002 Parklife
publiek bij The Wombats

Na het optreden van The dandy warhols, wat niet zo leuk was zijn we naar huis gegaan. We hadden nog wel het optreden van Groove armada willen beluisteren, maar dan moesten we nog meer dan 2 uur doorbrengen op het festival en er was eigenlijk niets wat ons leuk leek om naar te gaan luisteren. Het was een leuke dag!

20101002 Parklife
Die mensen in oranje zijn beveiligingsmensen
20101002 Parklife
publiek voor het grote podium

Verschillen met Nederlandse festivals

Er zijn nogal wat verschillen met Nederlandse muziekfestivals. Drinken wordt gewoon verkocht in plastic flesjes en blikjes. Er staan wel erg lange en trage rijen voor de bar. In Nederland is het normaal dat je aan alle kanten bij een bar kunt komen en dan is het aanschuiven en wachten tot je aan de beurt bent. Het recht van de sterkste is hierbij gebruikelijk. Op Parklife loop je langs dranghekken, langs een beveiligingsbeambte en dan mag je in de rij gaan staan. Er worden bij de bar ook mixdrankjes gekocht (bijv. red bull met champagne) en dat vertraagt het allemaal. Alle drank moet nog ingeschonken of opengemaakt worden, wat ook tijd kost. Dat is de reden waarom veel mensen twee drankjes tegelijkertijd bestellen en je ziet dus mensen lopen met twee blikjes in de hand. Wijn drinken is zeker niet populair op het festival. Er moest steeds gezocht worden naar de fles en wat de prijs dan was…

Er loopt veel beveiliging rond. Bij alle barren staan beveiligingsmensen en natuurlijk bij de podia. Er loopt polite te surveilleren en we hebben zeker drie keer gezien dat iemand door twee politiemensen werd meegenomen. EHBO-mensen lopen met een soort ambulancerugzak op over het terrein. De muziek was trouwens minder hard dan in Nederland. We hadden geen oordopjes, maar ook geen tuitende oren na afloop.