Naar de emigratiebeurs (14 februari 2010)

Zondag 14 februari 2010

Op 13 en 14 februari was er in Houten de jaarlijkse Emigratiebeurs (website). Hier zijn we op de 14e naar toe geweest. Het sneeuwde toen we met het Eendje ‘s morgens vertrokken.

Als eerste zijn we naar de presentatie van de Australische ambassade geweest. Hier werd meer verteld over de verschillende visa opties en de mogelijkheden om naar Australië te gaan. Gelukkig voor ons heeft C. al een baan aangeboden gekregen, want het is op dit moment bijna onmogelijk om een visum aan te vragen zonder al een baan te hebben. Dat was voor veel aanwezigen slecht nieuws.

Na de presentatie zijn we met een van de mensen van de ambassade meegelopen naar hun stand. We hadden nog wat vragen: moet C. wel of niet een Engelse test (IELTS) doen voor de visumaanvraag? Is het een probleem dat ik schildklierkanker heb gehad? En de antwoorden waren dat C. geen Engelse test hoeft te doen en dat mijn ziekte geen probleem hoeft te zijn.

Nadat onze vragen waren beantwoord zijn we een kopje thee gaan drinken. Daar waren we inmiddels wel aan toe. We hebben ondertussen bekeken welke stands we langs willen gaan om meer informatie te krijgen. Eerst zijn we naar de stands over het erkennen en legaliseren van diploma’s geweest. DUO (de voormalige IB-groep) zorgt voor het legaliseren van diploma’s. Dit houdt in dat zij bekijken of je diploma door een bevoegde instantie is afgegeven. Als dat zo is krijg je een stempel op je diploma. Voor Australië moet daarna nog een stempel volgen. Australië is een van de landen die het apostilleverdrag hebben getekend om de bureaucratie met betrekking tot wettelijke documenten te verminderen. Voor een apostillestempel op je diploma moet je naar de rechtbank in Groningen. Dat wordt dus binnenkort een dagje naar Groningen.

Daarnaast kan het handig zijn om een beschrijving van je diploma te hebben, zodat ze in het buitenland weten wat je opleiding in hield. Hiervoor zijn drie instanties. Bij DUO kun je terecht voor middelbare schooldiploma’s, bij Nuffic voor hbo- en universitaire opleidingen, bij Colo voor middelbare beroepsopleidingen.

We hebben verder informatie gevraagd bij de stand van UWV. Ik wilde graag weten hoe het zit met mijn wao-uitkering en verhuizen. Nederland heeft een verdrag met Australië, waardoor ik mijn uitkering kan blijven ontvangen.

We zijn bij alle stands van verhuisbedrijven langs geweest. Blijken echte verkopers te zijn! Ze willen het liefst dat je per direct een afspraak maakt om een offerte te laten maken. Dat is nog helemaal niet nodig. We willen graag weten wat het ongeveer kost om dingen naar Australië te laten verschepen. Daar konden ze niet zomaar antwoord op geven. Wel weten we nu dat het schip ongeveer 35 dagen onderweg is.

Als laatste zijn we naar de presentatie van Migration Bureau geweest. Dit is een bemiddelingsbureau voor het aanvragen van een visum. Voordat de presentatie begon kwamen we degene van de ambassade tegen waar we eerder die dag mee hebben gesproken. Hij herkende ons en vroeg ons waarom we naar deze presentatie gingen, aangezien dit voor ons niet relevant is. We zeiden dat we benieuwd waren naar de mogelijkheden van werk zoeken. Helaas werd daar in de presentatie niet op in gegaan. Het was een nogal slechte presentatie waarin vooral het bedrijfje zelf opgehemeld werd. Ik heb het meeste niet meegekregen, omdat ik zat te kijken naar het sneeuwen. Ach ja, soms is iets zonde van je tijd.

En toen was het inmiddels een uur of drie ‘s middags. Tijd om weer naar huis te rijden. Het sneeuwde nog steeds. Dus lekker ingepakt, met fleecedekens, naar huis gereden. De verwarming in Eendje geeft namelijk niet zoveel warmte.

Al met al een interessante dag!