Dinsdag 21 augustus 2018

Wij kopen regelmatig goedkope treinkaartjes en zo lag er nog een Kruidvat-treinkaartje in de la die nog geldig is t/m aanstaande zondag. Tijd om er mee op stap te gaan. Ik besluit om naar het Nationaal Glasmuseum in Leerdam te gaan. Vanaf Rotterdam is het 1,5 uur met de trein, waarbij ik in Dordrecht moet overstappen op de trein richting Geldermalsen. Vanaf het station wandel ik het centrum van Leerdam in. Ik volg de bordjes richting het Glasmuseum en kom langs het water.

Op een gegeven moment sta ik aan de rand van het dorp en vraag ik me af of ik wel goed wandel. Gelukkig is daar Google Maps. Ik blijk inderdaad op de goede weg te zitten, want het Glasmuseum zit buiten het centrum. Volgens Google Maps zou het 22 minuten wandelen zijn vanaf het station, maar ik doe er zeker een half uur over. Ik heb het warm en ben moe als ik eindelijk bij het museum aankom.

De meneer achter de kassa vertelt mij uitgebreid hoe het museum in elkaar zit en wat er zo mooi aan is. Ik heb het nog steeds warm en besluit te beginnen met wat te drinken bij het café in de kelder. Het is aardig weer vandaag, dus ik ga in de tuin zitten. Daarbij heb ik uitzicht op mooie glaskunstwerken, waaronder een plant van glas.

Daarna ga ik het museum bekijken. Het museum bestaat uit twee voormalige woonhuizen waarbij elke verdieping door middel van een loopbrug met elkaar verbonden is. In deze loopbrug staat al het glaswerk uitgestald dat in bezit is van het museum. In de tentoonstellingszalen in beide gebouwen vind je grotere glaskunstwerken en speciale tentoonstellingen. Zo is er nu een tentoonstelling over Art Deco-glas van Lucienne Bloch (t/m 28 oktober).

Ik heb zelf al jaren een blauwe glazen fles en glazen asbak. Tijdens mijn bezoek aan het museum kwam ik beide tegen en weet nu dus door wie ze zijn gemaakt. De glazen fles is gemaakt door Floris Meydam. Vanaf 1949 was hij hoofdontwerper bij Glasfabriek Leerdam. De fles is waarschijnlijk rond 1960 gemaakt. De glazen asbak is gemaakt door Max Verboeket. Hij was van 1954 tot 1972 ontwerper bij Kristalunie in Maastricht. Je ziet mijn voorwerpen op de laatste foto.

 

 

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.