Gemeentemuseum (4 november 2017)

Zaterdag 4 november 2017

Vanmiddag zijn we naar het Gemeentemuseum (tegenwoordig heet dit museum Kunstmuseum Den Haag) in Den Haag geweest. We hebben eerst de tentoonstelling over Art Deco bezocht. Deze tentoonstelling is t/m 4 maart te bekijken. Paul Poiret staat in deze tentoonstelling centraal. Hij was modeontwerper en zorgde er onder andere voor dat vrouwen geen korsetten meer droegen. Hij had veel contact met andere kunstenaars. Zijn ontwerpen staan aan de basis van de Art Deco-beweging.

Art Deco tentoonstelling
mooie jurk
20171104 Gemeentemuseum
parfumflessen

Daarna bekeken we de tentoonstelling Rumoer in de stad. Vanaf 1880 koos een groep kunstenaars ervoor om het straatleven te schilderen. Deze kunstenaars worden ook wel de Nederlandse impressionisten genoemd. Ze schilderen voornamelijk over Amsterdam. Hieronder zie je allerlei schetsboekjes van hen. Deze tentoonstelling was te zien t/m zondag 5 november.

20171104 Gemeentemuseum

Een deel van de vaste collectie wordt tentoongesteld onder de titel ‘Ontdek het moderne’. Het museum laat de kunstwerken niet in chronologische volgorde zien, maar kunstwerken worden op thema of onderwerp getoond.

In één van de vele gangen in het museum zagen we gordijnen hangen. Achter het gordijn was een kamer te bekijken. Deze kamer is ontworpen door G.W. Dijsselhof in 1895 voor een Amsterdamse huidarts. De wanden zijn behangen met gebatikte doeken. Deze kamer is een voorbeeld van Nederlandse Art Nouveau. Erg bijzonder om te zien.

Deze spinnen van Louise Bourgeois kwamen we ook ergens in de gang tegen. Lang geleden hebben we een veel grotere versie van zo’n spin gezien bij het Guggenheimmuseum in Bilbao.

20171104 Gemeentemuseum

Natuurlijk hebben we ook genoten van een kopje thee en koffie, met een taartje. Heerlijk!

20171104 Gemeentemuseum

Na de thee & koffie hebben we de net daarvoor geopende tentoonstelling over het werk van de keramist Hans de Jong bekeken. Er staan allerlei mooie fantasiefiguren, waaronder onderstaand robotje. Deze tentoonstelling is te zien t/m 18 februari.

20171104 Gemeentemuseum

Als laatste hebben we de tentoonstelling over Anton Heyboer bekeken. Ik ken Anton Heyboer eigenlijk alleen van tv waarin je hem zag als excentrieke kunstenaar die met vijf vrouwen woonde. Volgens deze tentoonstelling werd zijn werk in de jaren 60 en 70 gezien als belangrijke schilder. Zijn werk werd onder andere tentoongesteld in het MoMa in New York en op de Documenta in Kassel. Ik vond het wel interessant om zijn schilderijen een keer te zien.

20171104 Gemeentemuseum