Dagje Zwolle (18 maart 2018)

Zondag 18 maart

Vandaag konden we gratis reizen met het Boekenweekgeschenk. We besloten om naar Zwolle te gaan om museum De Fundatie te bezoeken. In de trein was al snel duidelijk dat we niet de enigen waren die met het Boekenweekgeschenk op stap waren. Het was druk in de trein.

In Zwolle aangekomen zijn we eerst een stukje gaan wandelen. Het is ontzettend koud buiten, want er staat een harde oostenwind en het vriest. Best vervelend om je handschoenen uit te moeten doen om een foto te kunnen maken…

de bol van museum De Fundatie in de verte

Bij Barista Cafe zijn we gaan lunchen. We begonnen eerst met koffie voor Christof en winterthee voor mij. De winterthee rook heerlijk. Er zat verse gember, kruidnagel, steranijs en kaneel in. Ik denk dat ik dit thuis ook maar eens ga maken. Voor lunch koos ik quesadilla en Christof de tuna melt. Met dit weer wilden we wel wat warms eten.

Na de lunch zijn we de kou weer ingegaan om door het centrum te wandelen. Gelukkig schijnt het zonnetje.

stadsmuur
restaurant de Librije
uitzicht over water en stadspoort
uitzicht over het water
oud huis

Bij museum De Fundatie stond een lange rij om binnen te komen. Na een kwartiertje zijn we binnen. We stoppen onze winterjassen in een kluisje en gaan het museum in. Er is een tentoonstelling over Neo Rauch. Neo Rauch is in 1960 in Leipzig geboren. Ik vond het fascinerende schilderijen om te zien. Ze laten een mengeling zien van middeleeuwen en communisme, en dat in zachte kleuren.

Het museum is wat chaotisch en het is niet altijd duidelijk waar een volgende ruimte is. Het gebouw is mooi. Het is een klassiek gebouw met bovenop een moderne koepel. Vanuit de koepel heb je mooi uitzicht over Zwolle. Het café dat zich in de koepel bevindt doet helaas nogal levenloos aan, met 1 grote tafel en een bar. Jammer, want deze ruimte verdient een gezellig café

schilderij van Neo Rauch
het is ontzettend druk

Nadat we het museum hebben bekeken zijn we aan de overkant bij het café van Theater Odeon wat gaan drinken. We kozen voor een rode wijn, met een portie bitterballen bij het tweede glas. Een leuke plek om te kletsen en mensen te kijken.

Onderweg naar het station hadden we nog mooi uitzicht op het museum. Vanuit de verte lijkt de koepel wit te zijn, maar als je bij het museum staat zie je dat de koepel grijsblauw is en bekleed met keramieken tegeltjes. Ik vind het erg mooi gedaan.

20180318 Zwolle

Ook op de terugweg zit de trein weer erg vol. Gelukkig kunnen we wel zitten en dus rustig lezen. Het was een leuke dag!