Dagje Utrecht (5 april 2023)

Woensdag 5 april

Vandaag gingen we een dagje naar Utrecht. We zijn naar het Spoorwegmuseum geweest. In station Utrecht Centraal stapten we over op de trein naar het Spoorwegmuseum. Dan stap je in het museum uit de trein. Het leek ons leuk, maar het was uiteindelijk niet zo handig. Na een paar minuten stopte de trein onder een viaduct en moesten we minutenlang wachten op allerlei andere treinen. Daarna reed de trein een stukje terug en via een spoorwissel richting het museum. We zijn eerst wat koffie/thee gaan drinken met een saucijzebroodje voordat we het museum zijn gaan verkennen.

We dwalen door de grote hallen en buiten langs de perrons. Heel soms mag je een trein van binnen bekijken. Jammer dat dat niet vaker kon. In het theater was een leuke voorstelling, Dominique en de brief van de sultan, die zich afspeelde in de Oriënt Express. Het was vooral leuk om te zien hoe de aanwezige kinderen de voorstelling vonden. De hoofdpersoon liet regelmatig papieren vallen en dan riepen alle kinderen ‘Achter je!’

Na de theatervoorstelling zijn we naar Stalen monsters geweest. In een achtbaankarretje ga je het donker in en kom je langs stoomtreinen. Best grappig, maar vooral leuk voor kinderen.

Een van de treinen waar je buiten in mag is een bagagewagen uit de Tweede Wereldoorlog. In de wagon worden via een luidspreker verhalen verteld over de transporten van Joden, Roma en Sinti. Erg indrukwekkend als je daar staat.

Het is een leuk en interessant museum.

Spoorwegmuseum
trein
stoomlocomotief
allemaal treinen
kleine treinen
de theaterzaal
vertrekhal van het Spoorwegmuseum
trein
een houten trein
bagagewagen uit de Tweede Wereldoorlog
de Oriënt Express

Na ons bezoek aan het Spoorwegmuseum wandelden we naar het centrum van Utrecht. Bij café Twintig hebben we wat gedronken en uitgerust van het slenteren door het museum.

Om 17.45 uur hadden we een reservering voor de Kaasbar. We kregen een plekje aan de bar en over een lopende band komen er verschillende Nederlandse kazen langs. We zijn in Londen al eens bij zo’n kaasbar geweest in Seven Dials Market en dat vonden we geweldig. We bestellen een fles rode wijn en krijgen de menukaart. Elke glazen stolp die langs komt heeft een gekleurd touwtje en een nummer. De kleur van het touwtje geeft aan wat voor soort kaas het is (witte kaas, rode kaas, harde kaas of blauwe kaas). Het nummer kun je terugvinden in de menukaart.

  • witte kaas nr. 2: truffel brie (koeiemelk, Bastiaansen), met mascarpone, truffeltapenade en truffelcrumble
  • witte kaas nr. 5: Fransje (koeiemelk, Mathilde’s kaas), met kweepeergelei en geroosterde amandelen
  • rode kaas nr. 12: Remoudou (koeiemelk, Fromage de Herve), met roggebrood en Luikse stroop
  • rode kaas nr. 10: Fiore (koeiemelk, Oudwijker), met vijgen en balsamico-azijn
  • harde kaas nr. 14: Buffelkaas (waterbuffel, Boerderij Luth), met mangochutney en sambal badjak
  • blauwe kaas nr. 20: Brabants blauw (koeiemelk, Bastiaansen), met dadels en hazelnoten

Het was allemaal erg lekker! Onze favoriet was ‘Fransje’.

Witte kaas nr. 2: truffel brie
rode kaas nr. 12: Remoudou
rode kaas nr. 10: Fiore
blauwe kaas nr. 20: Brabants blauw
Witte kaas nr. 5: Fransje
de lopende band

Na het heerlijke eten wandelden we naar het station. We kwamen langs een leuk beschilderde brillenwinkel.