Den Bosch (21 juli 2018)

Zaterdag 21 juli 2018

Een tijdje geleden kochten we bij een Kruidvatactie vier goedkope treindagkaartjes. Vandaag gaan we met twee van deze kaartjes een dagje naar Den Bosch. Met de trein is het een uur vanaf station Rotterdam. Het is niet heel druk in de trein en we kunnen heerlijk lezen. Dat vind ik zo fijn aan het reizen met de trein.

Als we in Den Bosch aankomen wandelen we naar de Verkadefabriek. We gaan in de schaduw op het terras zitten. Voor de lunch kunnen we pas om 12 uur bestellen (het is nu net na half 12), maar we wachten wel. Dan eerst een heerlijke cola! Voor de lunch kiest Christof een uitsmijter en ik een flammkuchen met tomaat, paprika, salami en mozarrella.

Na de lunch bekijken we de rest van het complex van de Verkadefabriek. Er zijn nog een paar cafeetjes op het terrein en bedrijfjes in de oude fabrieksgebouwen. Voor liefhebbers van het maken van architectuurfoto’s en/of mensen die net als ik een fascinatie voor lijnen hebben (meer over lijnen vind je op mijn andere blog), is dit een leuke plek.

We wandelen richting het centrum van Den Bosch en komen langs wat vestingwerken. We wandelen langs de Zuid Willemsvaart. Via de Sint Josephstraat en het Redemptoristenpad komen we bij de Jeroen Boschtuin. Hier staat een beeld van een Jeroen Bosch-figuur. De tuin is een schaduwrijke plek met speeltoestellen en muurschilderingen die geïnspireerd zijn op Jeroen Bosch. Vanaf hier heb je ook een mooi uitzicht richting de Sint Janskathedraal.

Als we de kathedraal binnen komen lijkt het alsof we in Spanje of Frankrijk zijn. De kerk is groot en licht. De gebrandschilderde ramen worden door de zon mooi uitgelicht. Het is opvallend dat één van de glas-in-loodramen er veel moderner uitziet dan de rest.

Na ons bezoek aan de kathedraal wandelen we verder door het centrum. We komen langs het Jheronimus Bosch Art Centre en komen uiteindelijk bij het Noordbrabants Museum.  Het museum heeft leuke moderne kunstwerken. In de tuin van het museum zitten we heerlijk uit te rusten.

We gaan even langs bij Kinderboekwinkel Nooitgenoeg. De winkel is niet heel groot, maar heeft wel veel leuke boeken staan.

Via internet hebben we gisteren kaartjes gekocht voor een vaartocht over de Binnendieze. De vaartocht begint om 17 uur, dus we hebben voldoende tijd om van een wijntje en biertje te genieten op een terrasje.

Onze vaartocht vertrekt vanaf de Molenstraat. We varen over de Binnendieze, onder gebouwen door. De gids vertelt van alles over de geschiedenis van Den Bosch. Sommige stukken van de Binnendieze zijn erg smal en we worden gewaarschuwd om armen binnenboord te houden. We komen ook buiten de stad en varen dan een stukje over de Singelgracht. Hier zie je aan de ene kant Den Bosch en aan de andere kant een natuurgebied. Het is heerlijk weer om met een bootje op het water te zijn. Na een uurtje komen we weer bij ons vertrekpunt aan. Een leuke manier om wat meer van Den Bosch te zien.

We eindigen onze dag bij Wijn van Stijn, waar we genieten van een heerlijk glas wijn (of twee) met een plankje vol vleeswaren.