Dagje Lelystad (12 mei 2018)

Zaterdag 12 mei 2018

We hebben twee treinkaartjes die we via het Kruidvat gekocht hebben die tot en met morgen geldig zijn. Vandaag gaan we ze gebruiken. We hebben besloten om naar Lelystad te gaan. We willen winkelen bij het outlet shopping centrum. Daar ligt de werf van de Batavia naast, dus die willen we ook gaan bekijken. Met de trein is het ongeveer 1,5 uur van Rotterdam naar Lelystad. We hebben een rechtstreekse trein, dus we kunnen blijven zitten en heerlijk lezen. In Lelystad moeten we 25 minuten wachten op de bus naar het outlet shopping centre. Dat vinden we te lang. Het is mooi weer, dus we gaan lopen. Volgens Google Maps is het 45 minuten lopen.

bij de haven
bij de haven

Bij brasserie De rede van Bataviahaven gaan we lunchen. Christof kiest een redelunch platter met vis, wat bestaat uit 3 plakken molenaarsbrood met gerookte forel, tonijnsalade en kreeftencroquet. Ik kies een kleine kipsalade. Smaakt goed! We zitten hier heerlijk in het zonnetje op het terras. Na de lunch wandelen we naar de Bataviawerf (tegenwoordig heet dit museum Batavialand). Het is bijna 14 uur en de meneer bij de kassa vertelt dat er om 14 uur een gratis rondleiding begint. We gaan even buiten in het zonnetje zitten tot het tijd is om ons te melden voor de rondleiding.

We zijn met een klein groepje, behalve wij is er een gezin met drie kinderen. Eerst bekijken we een filmpje uit de jaren 90 over het bouwen van de Batavia. Tijdens het kijken van dit filmpje realiseer ik me opeens dat wij in Perth in het Western Australia Museum het wrak van de Batavia hebben gezien (bekijk onze foto’s). Best bijzonder!

Na het filmpje begint de rondleiding. We gaan eerst het schip bekijken. De werf kunnen we later zelf nog bekijken. We hebben een gids die ontzettend enthousiast vertelt. Uiteindelijk duurt de rondleiding 2,5 uur, maar dan hebben we ook de hele Batavia gezien.

Als we op het dek van het schip staan gaan we direct naar binnen. Er hangen plastic lappen om te voorkomen dat zwaluwen naar binnen vliegen en daar hun nesten maken. Ze hebben hier erg veel last van zwaluwen. Binnen liggen touwen, er staan vaten en kanonnen. We gaan een verdieping lager en komen op het tussendek. Het is hier erg laag, dus je kunt alleen maar gebukt rondlopen. Tijdens de reis kwam hier geen water, dus op de terugweg werd op zo’n tussendek de kostbaarste specerijen opgeslagen, meestal nootmuskaat. We gaan nog een verdieping lager en daar kunnen we gelukkig weer rechtop staan. Dit is het laagste ruim en er ligt ballast. Deze stenen en ander materiaal zorgen ervoor dat het schip niet kapseist. De oorspronkelijke Batavia had een stenen poort bij zich voor Bataviastad in Nederlands-Indië (nu Indonesië). Daarna gaat de rondleiding weer naar boven waar we via de kapiteinskamer eindigen op het bovendek. We zien ook de beide toiletten: eentje naast de kapiteinskamer en eentje op het dek.

het boegbeeld
kanonnen op het eerste benedendek
op het bovendek
de Batavia
er staat van alles op het eerste benedendek
het lage tussendek
deze zwaluwen bleven rustig zitten voor de foto

Na de rondleiding besluiten we de werf over te slaan en naar het outlet shopping centre te lopen. Dat ligt naast de werf, dus het is niet ver lopen. Op een terrasje rusten we uit en drinken we wat. Ondertussen kunnen we mensen kijken. Als we weer zijn uitgerust gaan we winkelen. Uiteindelijk heb ik niets gekocht en Christof twee spijkerbroeken.

even winkelen in Bataviastad

Na het winkelen nemen we de bus naar het station. We gaan nog even naar de AH om wat te eten en te drinken te halen voor in trein terug naar huis.

We hebben een leuke dag gehad en vooral de rondleiding over de Batavia was geweldig. Een echte aanrader!