Grand final

geplaatst in: Australië, Melbourne, Victoria | 0

Vrijdag 24 september 2010

Een grote sport in Australië en eigenlijk vooral in Melbourne is Australian football (of ‘aussie rules’ of kortweg ‘footy’). Deze sport is een soort rugby-variant, maar dan gespeeld op een ovaal cricketveld. Het is in ieder geval een hele snelle sport. Van de 18 teams die meedoen in de Australian Football League (AFL) komen er 11 uit Melbourne. Een week geleden, op zaterdag 25 september was de grote finale: Collingwood (Magpies) tegen St. Kilda (Saints). De dag ervoor was de grand final parade. Ik las op internet dat hier vorig jaar 100.000 mensen naar zijn wezen kijken, dus ik was nieuwsgierig. Met de tram ben ik naar de stad gegaan waar veel mensen langs de straten stonden te wachten op de parade. Blijkbaar is de Carlton brewery een sponsor, want er reed een oude wagen mee met biervaten.

Mensen waren gekleed in de kleuren van hun favoriete team (zwartwit voor Collingwood, zwart-wit-rood voor St. Kilda). Zelfs honden waren supporter!

De parade begon. Eerst de wagen van Carlton Brewery. Daarna muziekkorpsen, o.a. een hele groep doedelzakspelers. En toen de beker! Gedragen door vier mannen/jongens. Eerst kwamen de spelers van Collingwood. Er zaten steeds twee spelers op houten stoelen in de achterbak van een pick-up truck. Op de voorruit zat een sticker met hun namen geplakt. De spelers werden luid toegejuicht door hun supporters en onthaald met boe-geroep door tegenstanders.

 

Zaterdag 25 september 2010

Op zaterdag was dus de finale. In het stadion zaten zo’n 100.000 mensen te kijken. Andere supporters hadden zich verzameld in kroegen en zoals je hieronder op de foto ziet, op Federation square. Daar hangt een groot tv-scherm, waar o.a. grote sportevenementen op te bewonderen zijn. We zijn even wezen kijken, maar we hadden geen zin om de wedstrijd te gaan kijken. We snappen toch nog niet veel van de regels.

Uiteindelijk bleek de wedstrijd in een gelijkspel te zijn geëindigd. Daarom is er vandaag (zaterdag 2 oktober) een nieuwe wedstrijd. Wij gaan naar een muziekfestival (Parklife) vandaag en ook daar worden blijkbaar schermen neergezet zodat mensen de wedstrijd kunnen bekijken.

 

 

Koop een reisgids
De leukste plek om een reisgids te kopen is in een boekwinkel, maar als je online wilt kopen kun je dat doen via onderstaande link. Wij krijgen dan een percentage van bol.com. Hiermee ondersteun je onze website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!

Rough Guide van dit land

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.