Maandag 15 juli 2013

Vandaag zijn we naar het eiland Iona geweest. Mathilde had nog last van haar enkel en liep voor de zekerheid extra langzaam en met behulp van een wandelstok. Vanuit Fionnphort gaat er een veerboot naar Iona en die doet er ongeveer tien minuten over. Vanaf de camping konden we het eiland zelfs zien liggen.

aankomst op Iona

Op Iona is in 563 een abdij gesticht door Columba. Vanuit deze abdij werd in de 6e eeuw het Christendom verspreid naar Schotland en Engeland. Iona is eeuwenlang een belangrijke plaats in Europa geweest. De abdij waarvan wij vandaag de ruine hebben bezocht is gebouwd in de 13e eeuw. Dit was een Benedictijnse abdij en hij werd verwoest in de tijd van de Reformatie (16e eeuw).

Iona is een van de meest toeristische plekken op de Schotse eilanden. Er komen dagelijks busladingen vol met mensen vanuit het vasteland hier naartoe. Toch hebben we daar geen last van gehad. We zijn eerst naar de abdij gelopen. Voor de abdij staat een replica van een stenen kruis uit de 9e eeuw. Het origineel hiervan, en nog twee andere stenen kruizen uit dezelfde tijd, stonden in het museum. Gaaf om te zien.

veld met klaprozen
St Martin’s Cross, het origineel uit de 9e eeuw
ruïne van de abdij
St. Martin’s Cross, de replica die buiten staat
ruïne van het nonnenklooster

Na de ruïnes bekeken te hebben en een heerlijke lunch met uitzicht op Mull hebben we de veerboot genomen, terug naar Mull. En toen met de auto naar de andere kant van Mull gereden, want we gaan weer terug naar het vasteland. Als we van de boot afkomen rijden we naar Oban. aan. We komen in de stromende regen aan en zetten even later, gehuld in regenpakken, ons tentje op. Wat een weer! Gelukkig is dit pas het eerste slechte weer van deze vakantie.

Koop een boek

Of koop een andere reisgids over Schotland bij bol.com

Boek een hotel

 

Geef een antwoord

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.