Dagje naar het noorden…

geplaatst in: Europa, Schotland | 0

Donderdag 25 juli 1996

Vandaag gaan we een dagje naar het noorden van Schotland, richting Wick. Bij Golspie bezoeken we Dunrobin Castle. Dit is een mooi kasteel met grote tuinen. Het lijkt wel een Frans kastel. De kamers zijn mooi ingericht en vooral de bibliotheek zou ik zo willen hebben. We wandelen na het kasteelbezoek door de tuinen. In de tuinen is een klein museum te bekijken. Het is een museum vol met opgezette dieren. Eigenlijk niet zo leuk om te zien. Wat wel heel boeiend is zijn de Pictische stenen die hier ook staan.

Op de parkeerplaats bij het kasteel zien we twee erg mooie en oude Jaguars staan: een zwarte en een grijze cabrio.

We rijden verder naar het noorden en in de buurt van Wick bekijken we de Grey Cairns of Camster. Dit zijn een paar grafheuvels uit de Neolithische tijd en meer dan 5000 jaar oud. Er is een kleine ronde cairn en een grotere cairn. Deze laatste blijkt te bestaan uit twee kleinere cairns. Deze laatste twee cairns kun je van binnen bekijken. De ene cairn kun je voorovergebogen door een gang naar binnen. In het midden is licht, want de National Trust for Scotland heeft er een betonnen dak met raampje ingebouwd. Van buiten is dit helemaal niet te zien. Je kunt nu dus zien hoe de cairn er van binnen uit ziet. Heel bijzonder. Voor de andere cairn moet je door een lage gang kruipen.

Een paar kilometer verderop komen we bij Hill o’Many Stanes. In een weiland staan 22 rijen met kleine stenen. Het is onduidelijk waar deze stenen vroeger voor dienden, maar het is indrukwekkend om te zien. De stenen zijn meer dan 4000 jaar oud.

We rijden door naar John O’Groats en bij de vuurtoren bekijken we het uitzicht over de Pentland Firth, het water dat Schotland scheidt van de Orkney-eilanden. We zijn bij Duncansby Head, het meest noordwestelijke punt van Schotland. We wandelen naar Duncansby Stacks, een aantal rotskliffen in de zee. In de rotsten zitten ook vogelkolonies en we zien allemaal knuffelachtige jonge vogeltjes.

Om 4 uur beginnen we aan de terugreis naar Inverness waar we om 7 uur aankomen. We eten iets snels vanavond: hotdogs met baked beans en aardappelpuree.

 

 

Koop een reisgids

De leukste plek om een reisgids te kopen is in een boekwinkel, maar als je online wilt kopen kun je dat doen via onderstaande link. Wij krijgen dan een percentage van bol.com. Hiermee ondersteun je onze website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
Rough Guide van dit land

 

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.