Museum Arnhem

Woensdag 15 februari 2017

Ik was een dagje in Arnhem. Nou ja, eigenlijk moest ik in Nijmegen zijn voor een bezoek aan het ziekenhuis, maar op de terugweg naar Rotterdam ben ik in Arnhem uitgestapt. Een mooie gelegenheid om Museum Arnhem te bezoeken. Voordat ik het museum ging bekijken ben ik eerst gaan lunchen. In het zonnetje met uitzicht op de Rijn smaakte mijn broodje met rosbief goed.

uitzicht vanuit het café
mijn lunch

Daarna was het tijd om het museum te bekijken. Er was een tentoonstelling met schilderijen van Peter Alma. Hij was een tijdgenoot en goede vriend van Pieter Mondriaan. Hij werd geïnspireerd door de ideeën van De Stijl, maar hij vond de schilderijen te abstract. Hij heeft geprobeerd om de ideeën van De Stijl begrijpelijker te maken.

schilderij van Peter Alma

De vaste collectie van het museum bevat veel realistische kunst uit de 20e eeuw. Ik vind de manier waarop ze hun schilderijen tentoonstellen bijzonder. Het geeft een mooi geheel. Een nadeeltje vind ik dat je hierdoor niet alle schilderijen goed kunt zien.  

schilderij van Pyke Koch
schilderij van Carel Willink

De mooiste zaal van het museum is de Rijnzaal. Je hebt hier een ontzettend mooi uitzicht over de Rijn. Helaas was deze zaal gesloten omdat er een tentoonstelling ingericht werd. Tot en met 7 mei kun je hier de tentoonstelling “Realisme versus abstractie” bekijken, met schilderijen van Jan Mankes, Jan Sluijters, Charley Toorop en Carel Willink bekijken.

Vanuit het museum is het een minuut of tien lopen naar het station van Arnhem. Onderweg kom je deze mooie boog tegen die de straat overspant.

uitzicht van uit de trein, onderweg naar huis

 

Geef een reactie