Eisenach

Donderdag 13 juli 2017

Vanuit Kassel zijn we vandaag naar Eisenach gereden. We hebben kasteel Wartburg (website) bekeken. Het kasteel ligt bovenop een heuvel en dat was een hele klim. We wilden het kasteel van beneden zien en kochten daarom kaartjes voor de tentoonstelling over Luther en 500 jaar Reformatie. Deze kaartjes zijn voor een bepaald tijdblok en we moesten ongeveer een uur wachten voordat we naar binnen mochten. We hebben heerlijk onder een grote boom op het terras gezeten met een kopje thee.

kasteel Eisenach

Dit jaar is het 500 jaar geleden dat de Reformatie begon. Op meerdere plaatsen in Duitsland wordt hier aandacht aan besteed. In deze tentoonstelling leerden we van alles over Luther. Maarten Luther kwam in 1521 naar kasteel Wartburg. Hij was geëxcommuniceerd (uitgestoten) door de Katholieke Kerk en zocht een plek om onder te duiken. In de tijd dat Luther hier woonde werkte hij aan zijn Duitse vertaling van de bijbel. Het was een interessante tentoonstelling. Als herinnering heb ik een Playmobil Luther gekocht.

kasteel Eisenach

kasteel Eisenach
straatjes rondom het kasteel
kasteel Eisenach
uitzicht vanaf het kasteel
kasteel Eisenach
in het kasteelcomplex
kasteel Eisenach
toren met houten trap
kasteel Eisenach
bij het kasteel

Daarna zijn we naar Automobile Welt Eisenach (website) geweest. Dit is een automuseum in een onderdeel van de autofabriek uit de jaren 30. Dit museum laat de geschiedenis van Eisenach als autostad zien. Hier werden voor de Tweede Wereldoorlog de eerste BMW’s gemaakt. BMW staat voor Bayerische Motoren Werke. Na de Tweede Wereldoorlog werden er nog steeds auto’s gemaakt, maar geen BMW’s meer. Het wordt een EMW-fabriek (Eisenach Motoren Werke). De productie hiervan werd naar West-Duitsland verplaatst. Sinds de val van de Muur worden er auto’s voor Opel gemaakt, in een nieuwe fabriek.

Dit is een interessant automuseum omdat het een beeld geeft van de auto-industrie in Oost-Duitsland. Er staan allerlei mooie auto’s.

automuseum Eisenach
oud fabrieksgebouw naast het museum
automuseum Eisenach
het museum

automuseum Eisenach

automuseum Eisenach
Dixi R8 6/14 PS Doppelphaeton
automuseum Eisenach
Dixi
automuseum Eisenach
BMW 128
automuseum Eisenach
BMW 320 Kabriolett
automuseum Eisenach
1956 AWE R3
automuseum Eisenach
EMW 327/3
automuseum Eisenach
Wartburg 313-1 sportcoupé
automuseum Eisenach
Wartburg 1000 (353) limousine
automuseum Eisenach
de eerste Opel Vectra die in Eisenach is gemaakt
automuseum Eisenach
Wartburg 1.3 New Line

Vanaf Eisenach rijden we in een uurtje naar Oettern, in de buurt van Weimar. We staan op camping Mittleres Ilmtal (website). Deze camping ligt een eindje bij het dorp. Eén deel van de camping is voor vaste gasten, het andere deel (een groot grasveld) is voor andere gasten. We worden erg vriendelijk verwelkomd en mogen zelf een plekje uitkiezen. De rest van de avond genieten we van het heerlijke weer.

 

https://partnerprogramma.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=43247&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Frough-guide-germany%2F9200000029250227&name=roughguidesduitsland

 

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.