Naar de grotten van Han

geplaatst in: België, Europa | 0

Zondag 5 augustus 2018

Vanuit de camping zijn we naar het dorpje gewandeld. Bij de supermarkt hebben we broodjes gekocht voor het ontbijt. We hebben ze opgegeten in een klein parkje vlakbij waar de trams naar de grotten vertrekken. Het is nu al lekker warm en het wordt vandaag boven de dertig graden. Best fijn om dan de grotten te bezoeken waar het binnen 13 graden is. Een heel verschil… Vandaar dat ik een spijkerbroek aan heb en de fleecetruien zitten in de rugzak. Die zullen we straks wel nodig hebben.

Na ons ontbijt gaan we naar grotten van Han. Via internet hebben we al kaartjes gekocht, een PassHan, waarmee we naar de grotten kunnen en naar het wildpark dat op hetzelfde terrein ligt. Het handige van deze PassHan is dat je tijdens het seizoen zelf mag kiezen wanneer je wat wilt bezoeken. Wij gaan vandaag naar de grotten en morgen naar het wildpark. Het is ook veel voordeliger om zo’n kaartje (online 28 euro) te kopen dan twee losse kaarten (online 18 euro per stuk). We moeten langs de kaartjesverkoop en door de winkel heen om bij de tram te komen.

De tram brengt ons naar de ingang van de grotten, een paar kilometer buiten het dorp. Er staan al mensen in de rij van de vorige tram. We moeten kiezen of we in de Franse of Nederlandse rij willen staan. De Franse rij mag na een minuut of 10 wachten naar binnen, wij moeten wat langer wachten. We worden welkom geheten door onze gids en de rondleiding begint. De grotten worden al sinds 1857 bezocht door toeristen. We zijn met een grote groep bezoekers en wij blijven wat achteraan hangen zodat we rustig foto’s kunnen maken. Waar je ook kijkt zie je mooie dingen. Achter ons loopt een meisje van een jaar of 8 dat regelmatig ‘wat mooi hé, mam’ zegt.

Af en toe stopt de gids om te vertellen over wat er in de grotten te zien is. In een grote zaal, de Wapenzaal, krijgen we een klank- en lichtshow te zien. Erg mooi! Tenslotte komen we in de Koepelzaal, een gigantische ruimte. De gids vertelt dat hij nog iets leuks voor ons heeft: van boven uit de grot komt iemand naar beneden rennen met een fakkel. Zo kunnen we zien hoe groot de zaal is. Om eerlijk te zijn voegt dit voor ons niets toe… Voordat we de grot verlaten wordt er een kanonschot afgevuurd. Vroeger werden hiermee de boze geesten verjaagd, tegenwoordig wordt het gebruikt om de echo te laten horen.

Na ons bezoek aan de grot is het tijd voor lunch. We gaan in de rij staan voor een frietje. Heerlijk een frietje met cola met dit warme weer!

Vanaf de uitgang van de grot is het een minuut of vijf lopen voordat je weer in het dorp bent. De rest van de middag genieten we in de schaduw van de auto van onze boeken. Christof las A feast for crows uit en is begonnen aan het laatste deel van de serie, A dance with dragons van George R.R. Martin. Ik las Gemina van Amie Kaufman & Jay Kristoff uit en ben daarna begonnen aan A darker shade of magic van V.E. Schwab.

 

 

Koop een reisgids
De leukste plek om een reisgids te kopen is in een boekwinkel, maar als je online wilt kopen kun je dat doen via onderstaande link. Wij krijgen dan een percentage van bol.com. Hiermee ondersteun je onze website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!

Rough Guide van dit land

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.