Zeche Zollverein in Essen (29 juli 2016)

We zijn van 16 t/m 29 juli op kampeervakantie in Duitsland. Ons reisschema vind je hier.

Vrijdag 29 juli

Het is heerlijk om weer in een echt bed te slapen! Er zit geen ontbijt bij onze overnachting. Daarom rijden we na het uitchecken naar een supermarkt om broodjes te halen. We gaan vandaag naar Zeche Zollverein. Zollverein was een kolenmijn, maar is tegenwoordig een Unesco World Heritage site. Het terrein is gratis toegankelijk. We parkeren de auto en gaan rondwandelen.

20160729 Essen
20160729 Essen


Het weer is vandaag bewolkt, maar dat zorgt voor dramatische foto’s. Ik vind het erg gaaf om langs deze oude gebouwen van het mijnencomplex te lopen. Ik hou van mooie lijnen in foto’s, en dat soort foto’s zijn hier gemakkelijk te maken.

20160729 - 49

Het is rustig op het terrein. Er is een straat afgezet omdat een aantal gebouwen worden gerestaureerd. Behalve werkmensen zijn er weinig bezoekers aanwezig.

20160729 Essen
20160729 Essen

In sommige gebouwen zitten kleine bedrijfjes, en in een grote hal zit een kunstinstallatie, the Palace of Projects. Dit is een kunstwerk van Ilya & Emilia Kabakov. Wij zijn op dat moment de enige bezoekers. In een donkere hal loop je naar onderstaand verlicht gebouw.

20160729 - 66

Het gebouw is gemaakt van hout en heeft allemaal kamertjes. In alle kamers staan meerdere kleine kunstwerken. Er wordt niet van de bezoeker verwacht dat je alle kunstwerken bekijkt, maar alleen datgene wat jouw aandacht trekt. We lopen allebei in ons eigen tempo door de installatie.

Mijn oog valt op een kledingkast waar je je in terug kunt trekken, met daarin een bureau, stoel, radio en planken. Ook bijzonder vond ik een bak met tuinaarde met daarin dossiermappen. In de begeleidende tekst stond dat je je ideeƫn op moet schrijven, in een map moet stoppen en in de aarde zetten. Dan kan je idee uitgroeien tot een plan, in plaats van te verstoffen in een bureaula of map. Ik vind dit wel een mooi idee!

20160729 Essen
20160729 Essen

Aan het begin van het terrein, vlakbij de parkeerplaats waar we de auto hebben staan, zit het Ruhr Museum. Met een grote roltrap ga je naar boven en kom je bij de ingang van het museum. Het museum zit in de voormalige kolenwasserij. De vaste tentoonstelling gaat over het Ruhrgebied, over de geschiedenis van het gebied en over de mensen die er wonen. Erg interessant om meer over dit gebied te weten te komen. Toen wij er waren was er ook een tijdelijke tentoonstelling over popmuziek uit het Ruhrgebied. Dat was minder interessant om te bekijken, omdat het merendeel van de bandjes voor ons onbekend waren. Wel gaf het een leuk beeld van de jaren 80.

20160729 Essen
20160729 Essen

In het museum zie je nog veel industriĆ«le elementen terug. Vanaf het dak kun je het uitzicht over het terrein en de verdere omgeving bekijken. Om bij het dak te komen moet je over een smalle loopbrug lopen. Ik heb hoogtevrees en vond het best een beetje eng. Dan maar recht voor me uit kijken tijdens het lopen… En vanaf het dak heb je een mooi uitzicht over de omgeving.

20160729 Essen
20160729 Essen

Wat een gaaf terrein is dit. Ik wil hier zeker nog eens naar toe, bijvoorbeeld als er sneeuw ligt. Dat levert weer andere mooie foto’s op.

Na ons bezoek aan Zeche Zollverein rijden we terug naar Nederland. We slapen vannacht bij mijn moeder. Het is ook heerlijk om onze hond Wooster weer terug te zien. We hebben hem best een beetje gemist in de vakantie.