Van strand naar woestijn (4 april 2019)

Donderdag 4 april 2019

Na ons ontbijt pakken we onze rugzak in en verlaten we het hotel. We rijden 15 kilometer naar het noorden, naar het centrum van Aqaba. We parkeren de auto langs de straat, in de buurt van het Mövenpick Hotel. We gaan een wandelroute lopen die in de Lonely Planet staat. We wandelen eerst langs het strand. Hier is het druk met lokale mensen. We wandelen langs de Sharif Al Hussein Bin Ali Moskee en Aqaba Fort en lopen vandaar de stad in. We komen langs allerlei markten, zoals een groentemarkt en bij een bakker kopen we een schaal vol baklava en andere lekkernijen. De ruïne van een kerk uit de 3e eeuw kunnen we niet vinden. Bij het Mövenpick Hotel (lees onze recensie op Tripadvisor) gaan we een ijsje eten. Het is heerlijk weer, dus we zitten in de tuin. Het ijs is heerlijk! Op weg naar de auto bekijken we de ruïnes van Ayla. Dit is de oude haven van Aqaba. Leuk om even rond te dwalen.

20190403 Aqaba
20190403 Aqaba
20190403 Aqaba
20190403 Aqaba
20190403 Aqaba

We gaan weer naar de auto en rijden naar een grote supermarkt. Hier kopen we een aantal flessen water, koekjes en een zak gerookte amandelen. Na het boodschappen doen rijden we verder. Het is maar 62 kilometer naar Wadi Rum Village. Bij de ingang van het beschermde gebied van Wadi Rum moeten we naar het bezoekerscentrum om onze Jordan Pass te laten zien. Hiermee hebben we gratis toegang. Dan mogen we doorrijden naar Wadi Rum Village. Hier parkeren we de auto op een grote parkeerplaats. We gaan naar Wadi Rum Resthouse om wat thee te drinken. Hier wordt ons gevraagd of we al een overnachting hebben en bij wie. We vertellen dat we geboekt hebben bij Wadi Rum Bedouin Camp en er wordt voor ons naar Mohammed, de eigenaar, gebeld om te vertellen dat we er zijn.

Even later worden we opgehaald door Hassan, die ons meeneemt naar het huis van Mohammed. Daar krijgen we Bedouinthee aangeboden (zoete thee met salie) voordat we aan onze 4wd-tour beginnen. Hassan is onze chauffeur en gids voor vanmiddag. We rijden eerst naar Lawrence’s Spring. Deze bron is genoemd naar Lawrence of Arabia. Hier is het druk met andere 4wd-auto’s en kameelverhuurders. Op één van de rotsen zijn inscripties uitgehakt.

20190403 Wadi Rum
20190403 Wadi Rum
20190403 Wadi Rum

We rijden naar een grote zandduin, Al Hasany Dunes. Hier kun je door het rode zand naar boven lopen om het uitzicht te bekijken. Ik ben nog best moe van het wandelen in Petra, dus ik blijf beneden. Christof gaat wel omhoog. Er zijn een paar mensen die proberen om met een soort snowboard naar beneden te glijden.

20190403 Wadi Rum
20190403 Wadi Rum

Na de zandduin rijden we naar Khazali Siq, een smalle kloof met inscripties in de wanden. Zo zien we o.a. een paar voeten en veel dieren (waaronder kamelen).

20190403 Wadi Rum
20190404 Wadi Rum

De volgende stop is Umm Fruth Rock Bridge. Deze rotsbrug is ongeveer 15 meter hoog en om er te komen moet je een best wel steile rots opklimmen. Op de foto zie je die rots aan de rechterkant van de foto. Ik ben beneden gebleven en heb daardoor mooie foto’s kunnen maken van Christof die bovenop staat.

20190403 Wadi Rum

We rijden door naar Lawrence’s House. Er staat nog een muurtje, maar verder is er weinig overgebleven. Je kunt de naastgelegen rotsen beklimmen om het uitzicht te bekijken. Dat doet Christof en hij komt onderweg ontzettend veel trollenhuisjes tegen. Ondertussen klim ik een klein stukje omhoog en maak een 360-gradenfilmpje van het uitzicht.

20190404 Wadi Rum
20190404 Wadi Rum

Dit is de laatste plek die we bezoeken in de woestijn (lees onze recensie over Wadi Rum Protected Area op Tripadvisor). Hassan rijdt ons naar het kamp waar we vannacht zullen overnachten. We brengen onze bagage naar de tent en gaan op het trapje voor de tent zitten. Zo genieten we van het mooie weer en het uitzicht op de woestijn.

20190403 Wadi Rum
20190403 Wadi Rum
20190404 Wadi Rum

Als de zon ondergaat wordt het frisser buiten en we besluiten naar de gemeenschappelijke tent te gaan. Daar brandt een heerlijk haardvuur. We kiezen een plekje en schenken onszelf Bedouinenthee in. Dat smaakt heerlijk! Er staan ook flesjes water en koekjes. Er komen steeds meer mensen naar de tent toe en uiteindelijk zijn we met zo’n 40 mensen. Mohammed heet ons van harte welkom. Muzikanten beginnen te spelen. Op een gegeven moment wordt gevraagd of iedereen mee naar buiten te komen. We genieten vanavond van een traditionele Bedouinen barbecue. Hierbij wordt het vlees en groenten voor een aantal uren in een soort olievat in het zand begraven. Als we allemaal buiten zijn wordt het vat opgegraven en wordt het eten naar binnen gebracht. Tijd om te eten. Het smaakt heerlijk!

20190404 Wadi Rum
20190404 Wadi Rum
20190404 Wadi Rum

Na het eten blijven we nog een tijdje zitten om thee te drinken. Daarna gaan we naar onze tent. Het is inmiddels best koud buiten.