Dagje in Trier (17 juli 2016)

We zijn van 16 t/m 29 juli op kampeervakantie in Duitsland. Ons reisschema vind je hier.

Zondag 17 juli

Vanaf de camping wandelen we naar het centrum van Trier. We doen vandaag een dagje Romeinse opgravingen. We wandelen langs de rivier en moeten de Römerbrucke over om aan de andere kant van het water te komen. Daar komen we langs de Barbarathermen. De Barbarathermen zijn overblijfselen van een Romeins thermencomplex uit de 2e eeuw. Deze opgraving is gratis te bekijken.

20160717 Trier
Barbarathermen
20160717 Trier
Barbarathermen

Daarna wandelen we naar het Amphitheater. Dat is al gauw een kwartier lopen. Bij de ingang kopen we voor 12 euro een Antikencard. Hiermee mag je twee Romeinse bezienswaardigheden bezoeken en het Rheinisches Landesmuseum. De eerste Romeinse bezienswaardigheid die we hiermee bezoeken is het Amphitheater. Het valt mij direct op dat er geen bankjes rond de arena zijn. Ik ben in meerdere amfitheaters geweest, maar daar heb je altijd bankjes rondom. Het is leuk om in de arena rond te lopen en daarna door de verschillende gangen te dwalen en zelfs in de kelder te kijken. Het Amphitheater ligt mooi aan de rand van het centrum, tussen de wijngaarden.

20160717 Trier
ingang naar het Amphitheater
20160717 Trier
het Amphitheater
20160717 Trier
onder het Amphitheater

We moeten een stukje terug lopen om naar de Kaiserthermen te gaan. Dit wordt de tweede Romeinse bezienswaardigheid die we met onze Antikencard bezoeken. De Kaiserthermen waren niet alleen de grootste Romeinse baden in Trier, maar zelfs in het hele Romeinse rijk. Het complex is gigantisch. Het is bijzonder om je voor te stellen hoe dit badcomplex er uit gezien zou hebben.

20160717 - 50
Kaiserthermen

Naast de Kaiserthermen zit het Rheinisches Landesmuseum. Dit is een archeologisch museum over de Romeinse overblijfselen en opgravingen in Trier. Eén van de meest bijzondere objecten is het Neumagener Weinschiff, een Romeins beeld in de vorm van een wijnschip. Verder is er een zaal vol met mooie mozaïeken. We vinden dit wel een wat vreemd museum. Bij de ingang loopt veel personeel rond, maar het is niet duidelijk waar de kaartcontrole is. Ook is er midden in het museum tijdelijk een zaal dicht voor een voorstelling ofzo, waardoor wij niet verder kunnen. Het leek alsof het museum maar erg klein was. Gelukkig ging die zaal snel open en blijkt het museum een stuk groter te zijn. Dit had wat duidelijker aangegeven kunnen worden.

20160717 Trier
Neumagener Weinschiff
20160717 Trier
in het Rheinisches Landesmuseum
20160717 Trier
mooie mozaïekvloer

In een parkje vlakbij het museum genieten we van het zonnetje en rusten we uit. Hier zien we trouwens voor het eerst deze vakantie groepjes Pokemonjagers. Daarna wandelen we door de Altstadt (het oude centrum).

20160717 - 84

We komen uiteindelijk bij de Porta Nigra uit. Deze poort is een overblijfsel uit de 2e eeuw van de stadsmuur. Je kunt hier ook naar binnen, maar we zijn moe van al dat gewandel en gaan terug naar de camping.

20160717 - 87
Porta Nigra