Thais koken (16 november 2011)
Woensdag 16 november 2011
Bij ons guesthouse in Chiang Mai hoort ook een kookschool. We hebben hier een dag een kookcursus gedaan. ‘s Morgens om 9 uur begon het. We maakten kennis met de andere zes toeristen die onze medecursisten zijn voor vandaag. Onze Thaise kok is grappig, maar is soms lastig te verstaan. Hij praat op een zangerige toon, alsof hij een gedicht voordraagt… We kiezen elk vijf gerechten uit die we vandaag gaan koken. Christof kiest voor sweet & sour chicken, stir fried spicy pork, banana in coconut cream, Chiang Mai noodles, golden parcels en ik koos voor pad thai, stir fried chicken with ginger, green curry, chicken in coconut soup, sticky rice with mango.
Elke cursist kreeg een rieten mandje en toen was het tijd om op de markt inkopen te doen. De kok zoekt de verschillende ingrediënten en gooit ze soms letterlijk in een van onze mandjes.
Weer bij de kookschool aangekomen mogen we groente e.d. snijden. En dan begint het leuke werk. Elke kookronde krijgt iedereen van de kok de ingrediënten op een bord en geeft hij aanwijzingen wanneer welk ingrediënt in de wok moet. Op deze manier is het erg simpel om Thais te koken. Elk gerecht mogen we direct opeten. Na drie kook- en eetrondes krijgen we een uur pauze. Even tijd om uit te buiken en uit te rusten.
‘s Middags leren we een roos te maken van een tomaat. Wat een precisiewerk! Daarna koken we de laatste gerechten. Van de sticky rice with mango wordt voldoende gemaakt voor de hele groep. Een heerlijke afsluiter van deze dag!
Het kookboek met al deze gerechten en meer is inmiddels onderweg naar Nederland. We zullen proberen om deze gerechten na te maken…