In 1995 hebben we drie weken met de trein door Schotland gereisd. Bekijk hier ons reisschema. Hieronder lees je wat we in de tweede week van deze vakantie hebben gedaan.

dit blog bevat affiliate links naar ACSI Eurocampings

Dinsdag 18 juli

een whiskydagje

Vandaag gaan we twee whiskydistilleerderijen bezoeken. We nemen de bus naar Elgin, en daar stappen we over op een bus naar Dufftown. We gaan eerst naar de distilleerderij van Glenfiddich. We bekijken eerst een filmpje over Glenfiddich en daarna begint de rondleiding. Het is erg interessant en leuk om te zien hoe whisky gemaakt wordt. De rondleiding duurt een uurtje en daarna mocht er geproefd worden. Ik moet nog wennen aan de smaak van whisky…

19950718 glenfiddich
19950718 glenfiddich

We nemen weer de bus en gaan naar Rothes om de distilleerderij van Glen Grant te bezoeken. De rondleiding was korter dan bij Glenfiddich. De distilleerderij is ook een stukje kleiner. Aan het eind mogen we weer whisky proeven.

19950718 - 04 glen grant.jpg

Woensdag 19 juli

trein naar Inverness

We reizen weer verder en pakken dus onze spullen weer in. We nemen weer de trein richting Inverness. In Inverness wandelen we naar Bught Caravan & Camping Site. De rest van de dag plannen we wat we de komende dagen willen gaan doen.

Donderdag 20 juli

naar Drumnadrochit

Vandaag zijn we naar Drumnadrochit geweest om The Official Loch Ness Exhibition te bekijken. De rondleiding duurde ongeveer 45 minuten en eindigde natuurlijk in het bijbehorende winkeltje. Tijdens deze rondleiding wordt geprobeerd om een wetenschappelijke verklaring voor Nessie te geven. Daarna zijn we naar Urquhart Castle gelopen. Deze kasteelruïne uit de 14e eeuw ligt erg mooi aan de oever van Loch Ness. We hebben nog geprobeerd om Nessie te zien, maar dat is helaas niet gelukt 😉

19950720 urquhart
19950720 urquhart

Vrijdag 21 juli

stoomtrein naar Aviemore

Vandaag gaan we op stap met een stoomtreintje. We nemen de trein naar Aviemore.  Hier moeten we een klein stukje lopen naar het station van de Strathspey Steam Railway. We hebben onszelf getrakteerd op een 1e-klaskaartje. De tocht met de stroomtrein naar Boat of Garten duurde 20 minuten. In Boat of Garten was weinig te doen, maar we hebben door het dorpje en door het bos gewandeld. Daarna namen we de stoomtrein weer terug. Tijdens de terugweg hebben we een afternoon tea genomen en genoten van thee met een pannekoekje met boter en honing en 2 gebakjes. Heerlijk!

19950721 - 01 stoomtrein.jpg

Zaterdag 22 juli

met de trein naar Thurso

We hebben onze spullen weer ingepakt en zijn met de bus naar het station gegaan. We gaan vandaag met de trein naar Thurso, helemaal in het noorden van Schotland. We zetten ons tentje op in Thurso Bay Caravan & Camping Park (affiliate link). De camping ligt bovenop een klif en heeft een geweldig uitzicht richting de Orkney-eilanden. Het waait hier hard.

19950722 thurso
19950722 thurso

Zondag 23 juli

rustig dagje op Skye

In Thurso is vandaag niets te doen. Alle winkels zijn dicht, maar gelukkig is de Tourist Information wel open. We willen graag een excursie naar de Orkney-eilanden boeken en daar kunnen zij ons vast bij helpen. Dat lukt! Morgen moeten we heel vroeg op om de boot naar Orkney te nemen.

Het waait de hele dag al hard, maar ‘s middags gaat het stormen. Wij denken dat het windkracht 8 of 9 is. Ons tentje kan daar niet zo goed tegen en hij begint te scheuren. Door de wind is het ook koud in de tent. We besluiten om naar het café/restaurant bij de camping te gaan zitten. Hier kunnen we thee drinken en onze boeken lezen. We besluiten om hier ook te blijven om patat te eten.

Maandag 24 juli

dagje naar Orkney

Onze wekker loopt vanochtend om half 5 af, want we moeten vroeg met de boot weg. Om 5 uur wandelen we vanaf de camping naar Scrabster. Daar vertrekt om 6 uur onze boot. De overtocht is verschrikkelijk! We staan de hele tocht (2 uur) buiten, omdat we allebei ontzettend misselijk werden. We zouden het liefst met het vliegtuig terug gaan… Op de boot kun je stickers kopen waarop staat ‘I survived the Pentland Firth’. Dat zegt genoeg vinden wij 🙁

19950723 - 01 zonsopgang.jpg

Om 8 uur zijn we in Stromness. Onze toer begint pas om kwart over 10, dus we moeten wachten. Stromness is een dorpje. In het enige winkeltje kopen we wat fruit, chips en water voor vandaag.

19950723 - 03 stromness.jpg

De minibus komt op tijd en we vertrekken naar de kliffen. Onze gids laat ons een Scottish Primrose (Primula Scotica) zien, een lief klein paars bloemetje dat alleen voorkomt in Noord-Schotland en op de Orkney-eilanden.

19950723 - 05 primrose.jpg

Daarna rijden we naar Skara Brae. Dit is het best bewaard gebleven stadje van 5000 jaar geleden. Het is zelfs ouder dan de piramiden. Het heeft eeuwenlang onder het zand gelegen totdat het in 1850 tijdens een storm tevoorschijn kwam.

19950723 - 07 skara brae.jpg

De volgende stop op deze rondrit is de Ring of Brodgar, een steencirkel die waarschijnlijk 3000 jaar voor Christus is gebouwd. Erg indrukwekkend om te zien.

19950723 - 13 brodgar.jpg

De volgende stop is Maeshowe. Dit is een grafheuvel van zo’n 5000 jaar oud. In de 12e eeuw is de grafkamer door Vikingen leeg geroofd. Daarbij hebben ze ook graffiti achter gelaten. Op de kortste dag komt de zon bij zonsondergang naar binnen schijnen.

19950723 - 14 maes howe.jpg

We zijn aan het einde van de middag weer terug in Stromness. We moeten 1,5 uur wachten op de boot, maar die heeft ook nog vertraging. Uiteindelijk vertrekken we rond kwart over 8 en zijn we om 11 uur weer in Scrabster (een uur te laat). We zijn naar de camping gelopen en snel gaan slapen. Wat een lange, maar leuke dag!

dit blog bevat affiliate links naar bol.com en booking.com

ReizenReizen
 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.