Praag (4 december 2017)

Maandag 4 december

Het is grijs en koud als we het hotel verlaten. We wandelen naar het westen, richting de rivier. Christof heeft op Tripadvisor een leuk ontbijtplekje gevonden. We komen langs Tančíči dum (het dansende huis). Dit gebouw is ontworpen door Frank O. Gehry en Vlado Milunič. Het ziet er grappig en vrolijk uit. We wandelen verder naar het noorden, langs de rivier Moldau. Aan de overkant zien we de kathedraal en het kasteel liggen.

20171204 Praag
Tančíči dum
20171204 Praag
uitzicht op kasteel

We gaan ontbijten bij café Savoy. Het begint net te regenen als we er vlakbij zijn. Binnen is het ontzettend druk, maar gelukkig is er voor ons nog een tafeltje te vinden. Vanaf ons tafeltje op de eerste verdieping hebben we mooi uitzicht over de benedenverdieping. Christof gaat voor een Continental Breakfast (met brood, Praagse ham, Emmental kaas, een gekookt ei en koffie) en ik voor een Savoy Breakfast (met een croissantje, sandwich met ham, gekookt ei en warme chocolademelk). Daarbij krijgen we allebei heerlijk brood en jam. Het ziet er mooi uit én het smaakt goed. De warme chocolademelk is heel erg chocoladig. Het is gesmolten chocolade die aangelengd wordt met warme melk. Ondertussen is het buiten zachtjes gaan sneeuwen.

20171204 Praag
café Savoy
20171204 Praag
café Savoy

Na het ontbijt doen we onze warme winterjassen weer aan en zetten ons mutsen op. We gaan de kou weer in! Het valt op dat iedereen zich hier warm aankleedt. Bijna iedereen heeft wel een muts op bijvoorbeeld. We komen bij het monument voor de slachtoffers van het communisme. Het monument staat aan de voet van de heuvel Petrín. Dit monument is gemaakt door Olbram Zoubek en bestaat uit een aantal zelfportretten. Het is een mooi en indrukwekkend monument.

20171204 Praag
monument

Verderop komen we bij het station van de funiculair. Dit is een soort tram die de heuvel opgaat. Hoe hoger we komen hoe meer we van de stad zien. Boven op de heuvel blijkt er een dun laagje sneeuw te liggen. Heerlijk om hier te wandelen. We komen bij Strahovské nadvorí (Strahov klooster). Je kunt hier twee bibliotheken in Barokstijl bekijken. De bibliotheken zijn tussen de middag niet te bekijken, maar het is gelukkig net 1 uur geweest. We gaan in de rij staan om een kaartje te kopen. We kopen ook een kaartje om foto’s te mogen maken. We mogen de bibliotheken niet in, maar we kunnen vanaf een hal naar binnen kijken. Ze zien er erg mooi uit.

20171204 Praag
bibliotheek
20171204 Praag
bibliotheek

We wandelen verder richting het kasteel. Het begint te regenen als we hier zijn, dus we willen snel naar binnen. We gaan de kathedraal binnen (Katedrála svatého). Daar blijkt dat we naar een ander gebouw moeten om een toegangskaartje te halen. Inmiddels is het harder gaan regenen buiten. We kopen snel een kaartje en gaan dan weer terug naar de kathedraal.

Buiten is het minder gaan regenen, maar het is geen fijn weer. We dwalen verder door het kasteelcomplex. We komen bij Zlatá ulička. Dit is een klein straatje met vrolijk gekleurde huisjes. Het doet me denken aan Diagon Alley uit de Harry Potterfilms. In de huisjes zitten toeristenwinkeltjes en een klein museum waar je harnassen kunt bekijken. Het is erg toeristisch! In het midden van het kasteelcomplex is een kerstmarkt. Het ziet er gezellig uit. We bekijken Bazilika Sv. Jiří. Dit is een Romaanse kerk uit de 12e eeuw. We vinden uiteindelijk de ingang naar het kasteel zelf (Stary královsky palâc). In de stromende regen zijn we hier blijkbaar straal voorbij gelopen. De Vladislav hal is erg mooi. Het plafond ziet er geweldig uit. De ruimte is verder helemaal leuk, maar je kunt je voorstellen hoe hier bijvoorbeeld vroeger werd gefeest. Het paleis is erg kaal, maar wordt dan ook al 300 jaar niet meer gebruikt.

20171204 Praag
Katedrála svatého
20171204 Praag
Vadislav Hall

Vanaf het kasteel wandelen we naar beneden, richting het centrum. We hebben veel gelopen vandaag en dat voel ik steeds beter aan mijn spieren. Het wordt tijd om ergens wat te gaan drinken en uit te rusten. We komen bij café Beseda uit. Ik kies een cola en Christof een donker bier. Het is niet druk in het café. Buiten is het weer gaan regenen. Als we voldoende uitgerust zijn wandelen we richting ons hotel. Inmiddels is het buiten donker geworden.

In het hotel kijken we tv en zoekt Christof ondertussen uit op Tripadvisor waar we vanavond willen eten. We kiezen voor restaurant Etnosvēt. Dit is een vegetarisch restaurant en staat bij Tripadvisor in de top 10 van beste restaurants in Praag (van bijna 5000 restaurants). Christof koos de goat’s cheese rotolo, met pompoenpuree en spruitjes. Ik koos voor de rice noodles pad thai, met gemarineerde tempeh. Het was allebei ontzettend lekker. Als toetje koos Christof voor de lemon cheesecake. De serveerster waarschuwde dat het een veganistische cheesecake was, dus zonder zuivel. Het was een erg lekker toetje, maar het leek in de verste verte niet op cheesecake. Ze hadden het beter anders kunnen noemen, want nu wekt het toch een bepaalde verwachting.

20171204 Praag
goat’s cheese rotolo

Weer terug op onze hotelkamer hebben we Duitse krimi’s gekeken en wijn gedronken. Heerlijk uitrusten van al dat gewandel van vandaag.