Op naar Praag (3 december 2017)

Zondag 3 december 2017

Vandaag vertrekken we voor een paar dagen Praag. We nemen vanuit Rotterdam de trein naar Eindhoven. Ik heb mijn e-reader bij me en begin vandaag aan Harry Potter and the philosophers’ stone van J.K. Rowling. Zo leuk om weer te herlezen. Vanaf station Eindhoven nemen we bus 401 naar het vliegveld. Je kunt hier gewoon met je ov-chipkaart betalen. De bus doet er ruim 20 minuten over om op het vliegveld te komen. We hebben alleen twee kleine rugzakken bij ons, dus we hoeven geen bagage in te checken. We gaan door de security controle. Er staat een lange rij en het duurt minimaal een kwartier voordat we daar doorheen zijn. We zijn ruim op tijd, dus dat is niet erg. Aan de andere kant van de controle wandelen we langs de paar winkeltjes. We halen wat te eten en te drinken en wachten tot we naar de gate kunnen.

20171203 Praag

We mochten op tijd het vliegtuig in, maar we kregen al snel van de gezagvoerder te horen dat er een probleempje was. Er was ergens een lekkage en de technici waren aan het uitzoeken wat de oorzaak was. Er bleek een klep stuk te zijn. De gezagvoerder vertelde dat er nu gekeken werd of er een reserveklep in Eindhoven was of dat deze uit Amsterdam moest komen. In het eerste geval zou het nog een uurtje duren, in het tweede geval een uurtje of drie. Niet lang daarna kwam hij met een alternatief. We gaan met een ander vliegtuig naar Praag. Dit vliegtuig zou eigenlijk naar Sevilla gaan. Dat betekent dat eerst alle passagiers moeten uitstappen. Dan gaat de bemanning van boord en aan boord van het nieuwe vliegtuig en dan mogen de passagiers weer instappen. Uiteindelijk zijn we met een vertraging van 1,5 uur vertrokken. De gezagvoerder heeft ons steeds goed op de hoogte gehouden.

20171203 Praag
20171203 Praag

De vlucht duurde ongeveer 1,5 uur en toen waren we in Praag! Het was inmiddels donker buiten. Bij de eerste pinautomaat die we op het vliegveld tegenkwamen hebben we geld gepind. Tsjechië is geen euroland. Achteraf gezien hadden we veel minder geld kunnen pinnen. Je kunt in Tsjechië bijna overal met je Nederlandse bankpas betalen, en op veel plaatsen zelfs contactloos betalen.

Op het vliegtuig kochten we twee kaartjes voor de bus richting het centrum. Met het OV naar het centrum van Praag kost 32 Kč (100 Kč is ongeveer 40 euro). We nemen bus 119 richting centrum. We stappen uit bij Nádraží Veleslavín. Hier stappen we over op de metro. Hier rijdt metrolijn A en we willen uitstappen bij metrostation Muzeum. Helaas staat er in de metro dat de metro niet op dit metrostation stopt vanwege werkzaamheden. We stappen daarom een halte later uit, bij Námestí Míru. Als we boven de grond komen staan we op een plein met een verlichte kerk en een kerstmarkt. Het is hiervandaan een kwartiertje lopen naar ons hotel. We overnachten in het Ibishotel aan Wenceslas Square.

20171203 Praag

We hebben een kamer op de tweede verdieping. Ibis is een eenvoudig hotel en onze kamer is dan ook niet groot. Maar tijdens een stedentrip heb je ook niet veel ruimte nodig. We hebben honger en lopen terug richting het metrostation. Daar zaten een aantal restaurants. We gaan bij Bruxx eten. Het zit aardig vol in het restaurant, maar gelukkig is er nog een tafel voor ons te vinden.

Christof koos voor de mosselen Bruxx: mosselen met knoflook, wortel, spek, uitjes, tomaat, crème fraîche, Gentse mosterd, zwarte peper, peterselie en Hoegaarden. Met natuurlijk frietjes erbij. Ik koos de coq au vin rouge: kip gestoofd in rode wijn met groenten, met daarbij aardappelpuree. Het smaakte allebei erg lekker. Als toetje koos Christof voor crème au citron vert. Citroencrème met frambozensorbet en gebakken witte chocolade crumble.

20171203 Praag
20171203 Praag
mosselen
20171203 Praag
coq au vin rouge
20171203 Praag
crème au citron vert

Na het eten zijn we weer terug naar ons hotel gewandeld. Bij een kleine supermarkt hebben we een fles wijn en wat te snacken gekocht. Deze supermarkt verkocht ontzettend veel verschillende soorten sterke drank. Ook verkochten ze van alles met absinth of cannabis. Wodka met smaak bijvoorbeeld, of cannabislollies. De rest van de avond hebben we in onze hotelkamer Duitse krimi’s gekeken.