Dag 2 op Islay (11 juli 2013)

We zijn van 7 t/m 29 juli op kampeervakantie in Schotland. Ons reisschema vind je hier.

Donderdag 11 juli

We rijden vandaag naar het noordoosten, richting Port Askaig. Onderweg willen we een heuvelfort bekijken, maar er staan nergens bordjes en we kunnen het dus niet vinden. We rijden door naar Loch Finlaggan. Hier zijn door de Vikingen eilandjes aangelegd om op te kunnen wonen. Het grootste eiland kun je bezoeken en daar staan wat ruïnes op. Het ligt hier erg mooi. Op deze plek werden de Lords of the Isles (vertaald: Heren van de Eilanden) geïnstalleerd. Zij regeerden hier, onafhankelijk van de Engelse koning, over de Schotse eilanden en een deel van de westkust van Schotland.

Loch Finlaggan
Schotland 2013
Loch Finlaggan

Vanuit Loch Finlaggan rijden we naar de distilleerderij Bunnahabhain. Deze distilleerderij ligt aan de noordoostkust van Islay. Het is hier erg rustig, maar de productie ligt blijkbaar stil in de zomer. Dit omdat er dan een tekort aan water is. Het is de tijd voor het personeel om te schilderen en andere klusjes op te knappen. We hebben hier geen rondleiding gedaan, maar wel whisky geproefd. En natuurlijk een flesje gekocht.

Schotland 2013
Bunnahabhain distilleerderij

Vandaag gaan we ook naar de distileerderij van Bowmore. We doen ook hier geen rondleiding, maar we proeven wel weer whisky. Beneden is een klein winkeltje en dat valt ons wat tegen. Gelukkig vertelt een van de receptiedames dat er boven ook nog een ruimte is waar je whisky kan proeven. Je mag zelf aangeven welke whisky je wilt proeven. We hebben hier een whisky geproefd die alleen hier gekocht kan worden. Hij is erg lekker, dus we hebben een fles gekocht: Bowmore Mashmen’s selection. Er zijn van deze whisky 1500 flessen gemaakt en wij hebben nummer 96 gekocht. Hij is pas twee dagen te koop…

Schotland 2013
Bowmore distilleerderij
dat zou zonde van het geld zijn…

We gaan op weg naar onze derde distilleerderij van de dag: Ardbeg. Hier doen we wel een rondleiding. Ook deze distilleerderij ligt erg mooi aan het water. De rondleiding is uiteindelijk niet zo heel boeiend. Hij duurt maar drie kwartier. Aan het einde mogen we natuurlijk whisky proeven.  Er is keuze uit twee soorten: Corryvreckan & Uigeadail. Er is een Amerikaan die speciaal voor de Corryvreckan naar Ardbeg was gekomen. Wij vinden deze te sterk van smaak en de Uigeadail veel lekkerder. Daar dan maar een flesje van kopen 🙂

Schotland 2013
Ardbeg distilleerderij
Schotland 2013
binnen in de distileerderij
Schotland 2013
Ardbeg distileerderij
Schotland 2013
Ardbeg distileerderij, aan het water

Na de rondleiding bij Ardbeg rijden we nog wat verder om het Kruis van Kildalton te bekijken. Dit kruis komt uit de tweede helft van de achtste eeuw. Een mooi kruis bij de ruïne van een kerkje.
Op de terugweg richting de camping zien we opeens zeehonden in het water. Gaaf!

Schotland 2013
Kildalton Cross
Schotland 2013
op de twee kleine eilandjes, links en rechts achter het grote eiland, liggen zeehonden
Schotland 2013
Lagavullin distilleerderij, vanaf de weg
Schotland 2013
bij Kildalton Cross
Schotland 2013
zeehonden: 1 in het water, 3 op de rotsen