Naar Koya-san (15 oktober 2009)

Een overzicht van onze reis door Japan vind je hier.

Donderdag 15 oktober 2009

Op weg naar het station hebben we Franse broodjes gekocht. Om iets voor 9 uur vertrekt onze shinkansen naar Shin-Osaka. In Osaka stappen we over op een trein naar Shin-Inuyima. Daar stappen we over op een trein richting Koya-san. Vanaf Gokurakubashi gaan we met een kabelbaan de berg op. Het was een mooie reis vandaag, langs allemaal mooie herfstbomen.

We zijn inmiddels op 800 meter hoog en het is frisjes op de berg Koya-san. Vanaf het kabelstation is het nog tien minuten met de bus naar het dorp. Bij de Tourist Information regelen we een tempelovernachting. We gaan twee nachten slapen in Fudoin. Het zijn de duurste overnachtingen van onze vakantie, namelijk 40.000 yen voor 2 nachten inclusief ontbijt en diner (volgens de huidige wisselkoers (2018) is dat 155 euro per nacht). We waren rond kwart voor 2 bij de tempel. We werden naar onze kamer gebracht en het is de mooiste Japanse kamer die we tot nu toe gezien hebben.

20091015 Koya-san
Fudoin, onze tempel
20091015 Koya-san
onze hotelkamer

We rusten even uit en wandelen daarna het dorp in om de omgeving te verkennen. Het is koud genoeg om een vestje aan te trekken. We wandelen naar Dai-mon, een tempel. Vanaf hier wandelen we langs rode torii (poortjes) de heuvel op. Het was een steile en best vermoeiende wandeling. Het leek alsof er geen einde aan het pad kwam, maar uiteindelijk kwamen we uit bij een tempeltje bovenop de heuvel. Via een ander pad gaan we naar beneden. Dit pad heeft meer trapreden, maar is op sommige plekken erg smal. We komen uit bij Nyonin-do, een tempel die om half 5 al gesloten is. Er staat een groot beeld langs de weg die we terugwandelen naar onze tempel.

20091015 Koya-san
wandelen in Koya-san
20091015 Koya-san
langs de torii omhoog
20091015 Koya-san
een van de vele tempels
20091015 Koya-san
wandelen in Koya-san
20091015 Koya-san
wandelen in Koya-san

Om 18 uur worden we door een monnik opgehaald voor het eten. Er zijn meer gasten in de tempel, maar er is een eetkamer per hotelkamer. Het eten is volledig vegetarisch, ziet er ontzettend mooi uit en smaakt geweldig. Vanuit onze eetkamer hebben we uitzicht op de watertuin. Ook zijn er erg mooie houten schuifdeuren in onze eetkamer. Het is koud buiten en we hebben een straalkachel in onze eetkamer staan. Dat is ook wel nodig. En we hebben al een warme trui aangetrokken.

20091015 Koya-san
ons heerlijke vegetarische diner

Na het eten gaan we terug naar onze kamer om te lezen. Christof heeft inmiddels Time’s Eye van Arthur C. Clarke & Stephen Baxter en Exultant van Stephen Baxter uit. Hij begint nu aan The Magicians van Lev Grossman. Rond 19 uur worden we door een monnik opgehaald om naar het onsen te gaan. Er is een onsen voor mannen en een voor vrouwen. In eerste instantie heb ik het onsen helemaal voor mezelf, maar na een minuut of tien komt er een andere toerist bij. We wisselen wat ervaringen uit en genieten van het heerlijke warme water.

20091015 Koya-san
onsen voor vrouwen
20091015 Koya-san
douche bij onsen

De rest van de avond lezen we en genieten we van de rust in deze tempel.