Naar koffieplantages (28 juni 2008)

We zijn van 23 juni t/m 5 juli op vakantie in Tanzania. Ons reisschema vind je hier.

Zaterdag 28 juni

We worden om 9 uur opgehaald door onze gids bij ons hotel, Bristol Cottages. Het is bewolkt, maar het is vandaag warmer dan de afgelopen dagen. Voor het eerst hoef ik geen fleecevest aan. Over dirt roads rijden we vanuit Moshi de heuvels in. Bij een koffieboerderij worden we welkom geheten door twee oudere mannen. We krijgen een koffie en thee en daarna begint de rondleiding door een van deze mannen. Hij vertelt veel en legt alles duidelijk uit. Hij vertelt o.a. dat de koffieboeren bij deze coƶperatie begonnen zijn met het verbouwen van organische koffie. Ze krijgen hier een hogere opbrengst voor. Een bijzonder neveneffect is dat mensen merken dat ze minder vaak ziek zijn nu ze geen bestrijdingsmiddelen meer gebruiken. De man vertelt dat ze dit gegeven gebruiken om meer koffieboeren te overtuigen om organische koffiebonen te verbouwen.

Het is een rustig moment voor koffie op dit moment. Volgende maand is de oogst. Toch mogen we een paar koffiebonen plukken. De man brengt ons naar een familie waar een vrouw ons laat zien hoe het proces van koffieboon naar een kop koffie gaat. Ondertussen staan nieuwsgierige kinderen op een afstandje naar ons te kijken.

Na de koffie laat de man ons het dorp zien. In het dorpshuis is een bijeenkomst. De schoolmeester uit het dorp gaat binnenkort trouwen. Hij nodigt ons uit om bananenbier te proeven. Het maken van bananenbier is onderdeel van een ceremonie om van de ouders van de bruid en bruidegom toestemming te krijgen om te mogen trouwen.

We krijgen een beker bananenbier en zitten op de bank bij zijn trotse broers en moeder. Het bier is rozig en dik en heeft een bijzondere smaak. Het smaakt helemaal niet naar banaan.

Weer terug bij de ontvangstruimte krijgen we lunch. We krijgen bananensoep, daarna rijst, pasta, gekookte banaan, salade van een soort andijvie en vlees. Het is erg lekker. Het weer is ondertussen beter geworden en de Kilimanjaro wordt zichtbaar. Wat een mooi gezicht.

We hebben een leuke dag gehad. Helaas hebben ze op dit moment geen koffie meer te koop. We gaan weer terug naar Moshi en rond half 4 zijn we bij het hotel, Bristol Cottages. We laten onze truien achter in de hotelkamer en gaan de stad in. Het centrum is niet zo groot. We gaan naar de Central Market. Een markt is vaak leuk om te zien. Hier zien we veel rijst en fruit. Bij The Coffee House drinken we milkshakes.

‘s Avonds eten we weer bij het hotel. Ik heb zin in pizza hawaii en Christof in mutton curry.

naar de koffieplantages
koffiebonen
geroosterde koffiebonen
uitzicht bij de koffieplantage
in Arusha
bij de koffieplantage
roosteren van koffiebonen
het is hier erg groen
kilimanjaro
in Arusha