Zondag 3 juli

Interrail dag 9, Boedapest

We pakken onze spullen in en nemen afscheid van The APEX Residences. We beginnen de dag met taart eten bij New York Café (New York Kávéház). Het café opende voor het eerst in 1894 en het is erg mooi gedecoreerd. Het is erg druk en we staan een tijdje in de rij voordat we naar een tafeltje gebracht worden. Dit café lijkt zich vooral op toeristen te richten en die zijn volop aanwezig. Het is ook niet goedkoop, maar de taartjes die we kiezen zijn erg lekker. Je kunt hier ook ontbijten en lunchen.

Na ons taartjesontbijt gaan we naar het station. Vanavond nemen we de nachttrein naar Boekarest en we willen niet met onze bagage rond lopen. Het kost wat moeite om uit te vinden waar de kluisjes zijn en hoe ze werken. Met behulp van een mannetje hebben we onze bagage in een kluisje opgeborgen. Dit mannetje zit aan een tafeltje vlakbij de kluisjes.

We gaan naar de Dohány Street Synagogue. We bekijken eerst het museum, waar het best druk is. Daarna gaan we met een gids geluisterd de synagoge bekijken. Het is een mooi en groot gebouw. We bekijken ook een tentoonstelling over het getto van Boedapest. Het gebouw waar ons appartementje in zit blijkt in het voormalige getto te liggen en was tijdens de oorlog in gebruik als Rode Kruis ziekenhuis, net als veel andere gebouwen in deze omgeving.

Na ons bezoek aan de synagoge drinken we wat bij Karavan Streetfood.

Daarna wandelen we nog wat door het centrum, maar mijn spieren zijn moe en we zitten regelmatig op een bankje, o.a. bij het reuzenrad. Vanaf een bankje kun je altijd fijn mensen kijken…

We gaan op tijd naar station Budapest-Keleti voor onze nachttrein naar Boekarest. We halen ons bagage uit het kluisje en zoeken een plekje op waar we uitzicht hebben op de informatieborden.

station Budapest-Keleti
bij de sporen
op de grond zitten in deze mooie hal
onze trein naar Boekarest

De trein vertrekt om 19.10 uur vanuit station Budapest-Keleti. De reis zal 16 uur duren. Na bijna 1,5 uur (rond half 9) staat de trein opeens stil, in de middle of nowhere. Na een tijdje komt de conductrice in het Hongaars vertellen dat de electriciteitskabel is gebroken en dat de trein dus zonder elektriciteit zit. Gelukkig kan een medepassagier dit voor ons vertalen… De conductrice weet niet wat er nu ging gebeuren, maar vertelt dat de brandweer onderweg is om ons water te brengen. Even later gaat de noodverlichting aan. De airco doet het niet, maar de conductrice doet de ramen en buitendeuren open.

We kunnen niets anders doen dan rustig afwachten. Gelukkig hebben we voldoende eten en drinken bij ons. Er wordt nauwelijks informatie gedeeld, maar na 2,5 uur stilstaan (rond 11 uur) komt er een nieuwe locomotief. Deze locomotief neemt ons mee terug richting Boedapest. We rijden in ieder geval in die richting, maar er is geen informatie of dit ons eindpunt voor deze rit wordt. Via Google Maps kijken we waar de trein rijdt. Om ons heen gaan mensen slapen, maar dat durven we niet zolang we niet weten waar deze treinreis eindigt.

onderweg (19.42 uur)
even uit de deur kijken nu we stilstaan (20.55 uur)
hier staat de trein stil (20.38 uur)
noodverlichting is aan (21.45 uur)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.