Vrijdag 1 juli

Interrail dag 7, Boedapest

We beginnen de dag met ontbijt in ons appartementje, The APEX Residences. Daarna gaan we op stap. Het is vandaag weer erg warm, 37 graden, en we doen het rustig aan. We nemen de metro en stappen uit bij metrostation Opera. Dit is een mooi oud station met veel gietijzer en hout.

Metrostation Opera
Metrostation Opera

We wandelen door het station. Boedapest heeft oud centrum met mooie gebouwen. Bij boekhandel Bestsellers ga ik op zoek naar een Hongaarse vertaling van Matilda van Roald Dahl. Die hebben ze niet. Wel staan er veel Nederlandse kinderboeken (in het Nederlands…). Dit is waarschijnlijk omdat je Nederlands kunt studeren aan de universiteit in Boedapest. Bij een supermarkt kopen we ijsjes, die we verderop op een bankje in het park opeten. Vanaf ons bankje kijken we uit op de Parlementsgebouwen.

Vlakbij de Parlementsgebouwen en de rivier bekijken we Cipők a Duna-parton (Schoenen op de Donaukade), een holocaust memorial bij de rivier. Op deze plek zijn in de Tweede Wereldoorlog Joden doodgeschoten.

In de Miska Falkstraat komen we langs een standbeeld van inspecteur Columbo met zijn hond. Dit standbeeld staat er sinds 2014 en Peter Falk (de acteur) zou mogelijk een nakomeling zijn van de Hongaarse schrijver en politicus Miska Falk.

Al wandelend komen we langs kinderboekwinkel Pozsonyi Pagony. Het is heerlijk koel in de winkel en er staan veel mooie boeken. Hier koop ik een Hongaarse vertaling van Matilda van Roald Dahl.

We wandelen via een burg naar een park op Margit-sziget (Margaret Island). Het is een groot park en het is fijn om in de schaduw te lopen. In het begin van het park is een groot zwemevenement bezig en daar is het druk. Verderop in het park is het rustiger. Op een bankje genieten we van de schaduw, en een zakje chips.

Tijd voor een museum! We gaan naar Vasarely Museum Budapest. Het museum zit in een mooi gebouw en het is hier heerlijk koel. Victor Vasarely maakte grafische schilderijen waarbij het lijkt alsof de schilderijen in 3D zijn. Ze zijn fascinerend om naar te kijken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.