Interrail dag 19 (13 juli 2022)

Woensdag 13 juli

Interrail dag 19, Belgrado

We beginnen de dag met ontbijt in ons appartementje, Ben Akiba Luxury Suites. We gaan vandaag naar Beogradska tvrđava, het fort. We nemen de bus tot de ingang van het park en wandelen dan door het grote park. Het uitzicht vanaf de muren over Belgrado en de rivieren (Donau en Sava) is mooi. Het is weer warm vandaag, dus als we langs een ijsverkoper komen kopen we een ijsje. We zitten op een bankje van het uitzicht te genieten.

Daarna wandelen we naar beneden. Belgrado heeft verschillende heuvels en dat betekent dat we regelmatig trappen op- of af moeten. We wandelen een stukje langs de rivier. Er staan nog havenkranen en in de loodsen lijken dure restaurants te zitten. Bij een bakker kopen we wat broodjes voor de lunch voordat we met de tram verder gaan.

We gaan met een oud trammetje naar Muzej Nikole Tesle, het Nikola Tesla Museum. De rondleiding van 3 uur is net begonnen, die van 4 uur is in het Servisch, maar om 5 uur zal er weer een Engelse rondleiding zijn. Reserveren is niet mogelijk, maar ons wordt verteld dat het geen probleem is om straks met een rondleiding mee te kunnen.

Dan gaan we eerst Hram Svetog Save, de kerk van St. Sava, bezoeken. We komen langs ijssalon Luff Gelato en genieten eerst van een ijsje. Ik kies voor kokosijs met witte chocola en amandel. Christof neemt pistache en hetzelfde kokosijs.

De kerk van St. Sava, Hram Svetog Save, is gigantisch. Het lijkt alsof de kerk nog niet klaar is. Er ligt bouwtapijt over de vloer, een deel is afgeschermd met plastic en je hoort bouwlawaai. Ondanks dat is het een indrukwekkende kerk.

De bouw van deze kerk in neo-Byzantijnse stijl is volgens wikipedia begonnen in 1935, maar door de Tweede Wereldoorlog werd de bouw stopgezet. Daarna is de onvoltooide kerk vooral als opslag gebruikt. In 1985 ging de bouw van de kerk weer verder. De binnenkant van de kerk was in augustus 2021 grotendeels klaar. Dit is de grootste Servisch-Orthodoxe kerk ter wereld. (wikipedia).

Naast deze grote kerk staat er ook een kleinere kerk, Mala crkva. Deze kerk is heel klein, maar hij is mooi versierd.

interieur van Hram Svetog Save
Hram Svetog Save
links Mala crkva.
interieur van Mala crkva.

We wandelen terug naar Muzej Nikole Tesle, maar daar horen we dat de rondleiding van 17 uur al vol zit, omdat een groepsrondleiding van 18 uur een uur is vervroegd. Dat is balen. Er zijn geen verdere rondleidingen vandaag.

We gaan naar de supermarkt en halen eten voor vanavond, wijn en water. We nemen de bus terug naar het oude centrum. Bij de bushalte vlakbij het Plein van de Republiek zit een boekwinkel, Delfi, en daar koop ik een Servische vertaling van Matilda van Roald Dahl, mijn 5e Matilda-boek van deze vakantie.