Interrail dag 15 (9 juli 2022)

Zaterdag 9 juli

Interrail dag 15, Sofia

Na onze late aankomst van gisteren in easyHotel Sofia hebben we het rustig aan gedaan vandaag. Eerst uitslapen en daarna bedenken wat we de komende dagen willen doen. Vandaag is het maximaal 19 graden en het regent. Lange broekenweer dus. Als eerste gaan we op zoek naar een lunchplekje en dat vinden we bij Edgy Veggy. Ik heb zin in avocado on toast en Christof kiest een tempéburger.

Inmiddels is het droog geworden. We gaan vandaag wat kerken bekijken. We beginnen in de Sveta Nedelya Kerk. Dit is een Oosters Orthodoxe kerk, gebouwd op een kerk uit de 10e eeuw. Deze kerk is sinds de 18e eeuw een kathedraal. De kerk is mooi versierd.

straatbeeld
Sveta Nedelya Church
Sveta Nedelya Church

De volgende kerk is Rotunda Sveti Georgi, een ronde kerk gebouwd op de plek van een 4e-eeuws Romeins badhuis. Deze kerk wordt gezien als een van de oudste gebouwen van Sofia.

Rotunda Sveti Georgi
Rotunda Sveti Georgi

We bekijken de Romeinse opgravingen bij metrostation Serdica. Deze Romeinse overblijfselen zijn in 2004 ontdekt en in de jaren erna opgegraven. Het zijn de overblijfselen van een amphitheater dat in de 3e eeuw is verwoest door de Gothen.

Romeinse opgraving in Serdika
Romeinse opgraving in Serdika
Romeinse opgraving in Serdika

We gaan naar het treinstation om een reservering te maken voor de trein van Sofia naar Belgrado voor later deze week. We staan een tijdje in de rij en als we bij het loket zijn blijkt dat er, waarschijnlijk vanwege covid, geen treinen rijden naar Servië. We besluiten om deze etappe dan met een Flixbus te doen.

metrostation
bij het treinstation

Nadat we onze vervolgreis hebben geregeld gaan we naar de Alexander Nevsky Cathedral. Dit is de grootste Orthodoxe kathedraal van de Balkan. Deze kerk is gebouwd tussen 1882 en 1924.

Alexander Nevsky Cathedral
Alexander Nevsky Cathedral
Alexander Nevsky Cathedral
Alexander Nevsky Cathedral
voor de Alexander Nevsky Cathedral

Bij boekwinkel Cielia, bij een metrostation, vind ik een Bulgaarse vertaling van Matilda van Roald Dahl.

Boekhandel Ciela
Boekhandel Ciela
Bulgaarse Matilda

Als laatste gaan we vandaag naar The Mall of Sofia, we drinken wat Jardi Café en gaan daarna naar de IKEA. Het is een vrij kleine winkel. We kopen hersluitbare plastic zakjes, want die zijn handig voor onderweg in de trein.

Koffie/thee drinken bij Jardi’Café
naar de IKEA
Koffie/thee drinken bij Jardi’Café