Dagje Freiburg (24 juli 2016)

dit blog bevat affiliate links

We zijn van 16 t/m 29 juli op kampeervakantie in Duitsland. Ons reisschema vind je hier.

Zondag 24 juli

Vanuit de camping wandelen we naar het centrum van Freiburg. Het is zo’n 25 minuten lopen. Het is vandaag zondag en alle winkels zijn dicht. We komen bij de Schwabentor de stad in. Deze toren is gebouwd in de 13e eeuw. Het rode huis heet ‘Haus zum Walfisch’. Desiderius Erasmus heeft hier van 1529 tot 1531 gewoond.

Freiburg heeft een grote kerk, de Münster. De bouw hiervan is begonnen rond 1200 toen er zo’n 4000 mensen in Freiburg woonden. De kerk is betaald door particulieren en niet door de kerk. Na ons bezoek aan de kerk wandelen we verder door de stad. Er staan nog veel oude gebouwen in de stad. We komen zelfs nog een krokodil in de gracht tegen…

We bezoeken het Museum für Neue Kunst. Heel bijzonder is de zaal waarvan je hieronder een foto ziet. Het lijkt alsof er schilderijen ontbreken. De hele zaal is eigenlijk een kunstwerk en het laat zien welke schilderijen volgens de Reichskulturkammer (een onderdeel van de regering in de jaren 30 die zich bezig hield met zedelijk gedrag) immoreel en onzedelijk waren. Het is bijzonder om te zien dat sommige schilderijen met halfnaakte vrouwen blijkbaar wel goedgekeurd werden. Je vraagt je af welke schilderijen er dan afgekeurd en vernietigd zijn.

Na ons museumbezoek is het tijd voor een hapje eten. En wat is er nou meer Duits dan bratwurst? Het terras van Martin’s Brau ligt in een doodlopend straatje. Ze brouwen hun eigen bier. Ik lust geen bier, maar C. lustte wel een biertje bij de bratwurst. Met Duitse witte wijn smaakt het ook erg goed trouwens. Ondertussen lezen we nieuws en social media, want ze hebben hier gratis wifi.