Erfurt (15 juli 2017)

Zaterdag 15 juli 2017

Op de camping staat een oude man die met een tractor op vakantie is. Best een raar gezicht.

Erfurt 15 juli 2017
met de tractor op vakantie

Vandaag zijn we naar Erfurt gereden, ongeveer een half uur vanaf de camping. We hebben door het centrum gewandeld en kwamen bij de Domplatz uit. Er was markt op het plein en dus best druk. Aan het plein liggen twee kerken, namelijk de Dom en de Severikirche.

Erfurt 15 juli 2017
Erfurt 15 juli 2017
Domplatz met links de Dom en rechts de Severikirche
Erfurt 15 juli 2017

Om bij de ingang van de Dom te komen moet je eerst een gigantische trap beklimmen. Binnen in de kerk is het rustig. De Dom is een gothische kerk met hoge gewelven. Daarna bekijken we de Severikirche. Deze kerk is iets kleiner dan de Dom. De kerk lijkt rijk gedecoreerd maar als je goed kijkt zie je dat de pilaren niet van marmer zijn. Ze zijn beschilderd.

Erfurt 15 juli 2017
in de Dom
Erfurt 15 juli 2017
zijkant van de Dom
Erfurt 15 juli 2017
nepmarmer in de Severikirche
Erfurt 15 juli 2017
in de Dom
Erfurt 15 juli 2017
in de Severikirche
Erfurt 15 juli 2017
in de Severikirche

We wandelen naar Zitadelle Petersberg. De Zitadelle is een fort in Barokstijl. Er zijn voornamelijk muren over. Bij de Glasshütte hebben we op het terras op de eerste verdieping wat gedronken en van het uitzicht genoten. Het is vandaag redelijk weer, met af en toe zon.

Erfurt 15 juli 2017
Zitadelle Petersberg
Erfurt 15 juli 2017
de Glasshütte

Op het terrein van de Zitadelle staan een aantal voormalige militaire gebouwen. Het is duidelijk dat deze gebouwen langdurig leegstaan. We wilden hier het Forum Konkrete Kunst bekijken, met tentoonstellingen over moderne scultpuren, maar het museum was gesloten. Na wat googlen blijkt het museum zelfs niet meer te bestaan.

Erfurt 15 juli 2017
Erfurt 15 juli 2017
Erfurt 15 juli 2017

We wandelen via de vestingmuren weer naar beneden en bij de Fischmarkt gaan we op een terrasje bij een bakker zitten. We genieten van thee, koffie en lekkere gebakjes. Daarna willen we naar Kunsthalle Erfurt, waar ze tentoonstellingen hebben over moderne kunst en fotografie. Maar we hebben pech. De Kunsthalle wordt gerenoveerd en is tijdelijk gesloten. Dan maar verder slenteren door het centrum…

In de Rough Guide staat een enthousiast stukje over de Krämerbrücke.

This is de longest inhabited bridge in Europe and the only one north of the Alps – Erfurt is quick to point out that its bridge existed before that of its southern counterpart, Florence’s Ponte Vecchio. It thrived almost as soon as burghers tired of rebuilding wooden footbridges over the River Gera and erected this stone span in 1325. Merchants hawked luxury spices, medicines, dyes, silk and paper in 64 toy-town houses. the number has halved, but the trade remains high-end stuff, including touristy antiques, crafts, jewellery and products coloured blue with local woad.

We zijn jaren geleden in Florence geweest en de Ponte Vecchio was een mooie brug. De Krämerbrücke viel ons nogal tegen. Het is eigenlijk geen brug, maar een leuk middeleeuws straatje met winkeltjes. We hadden niet door dat we er overheen liepen…

Erfurt 15 juli 2017
de Krämerbrücke
Erfurt 15 juli 2017
buitenkant van de Krämerbrücke

Al met al viel Erfurt ons nogal tegen. We zijn teruggereden naar de camping en hebben de rest van de dag heerlijk zitten lezen. ‘s Avonds eten we in het minirestaurant van de camping. Bier en wijn is lekker en goedkoop. Het eten smaakt goed.

20170715 camping