Naar het Earthquake Museum (25 mei 2014)

Zondag 25 mei 2014

Vlakbij Taichung is het 921 Earthquake museum. Het was een hele onderneming om er te komen. Vanaf het treinstation was het een busreis van een uur. We stapten uit bij een marktje op een rotonde en hadden toen geen flauw idee welke kant we op moesten. Er stonden nergens bordjes. Dan maar vragen bij een van de marktkraampjes. We werden een kant opgewezen. De weg leek het dorp uit te gaan, maar we zijn toch maar die kant op gelopen. Er stonden allemaal beschadigde huizen langs de weg. Na een tijdje lopen kwamen we inderdaad bij het museum aan.

taipei 25 mei - 1
de atletiekbaan is deels omhoog gekomen

Dit museum is opgericht naar aanleiding van een aardbeving van 7.3 op de schaal van Richter, die op 21 september 1999 in Taiwan was. De breuklijn was zo’n 100 kilometer lang, erg lang dus. Het epicentrum lag in de buurt van Jiji, zo’n 40 kilometer van het museum vandaan. Bijna 2500 mensen kwamen om bij deze aardbeving. Het museum is op het terrein van de voormalige Guangfu Junior High School. Het is een ontzettend indrukwekkend museum, omdat je kunt zien hoe groot de kracht van zo’n aardbeving is.

taipei 25 mei - 2
theeplantage die niet meer recht loopt (foto)
taipei 25 mei - 3
rijstplantage waarbij een deel van de grond omhoog kwam (foto)
taipei 25 mei - 4
gebouw links bij de lijn valt bijna om… (foto)
taipei 25 mei - 5
deel van het gebouw
taipei 25 mei - 6
deel van het gebouw
taipei 25 mei - 1 (1)
ingestort
taipei 25 mei - 7
hoofdingang staat nog rechtop

Uren later gingen we met de bus weer terug. Dat kostte ook wat moeite. Er kwam een bus aan, maar de chauffeur sprak geen Engels, alleen Chinees. Hij schudde zijn hoofd naar ons. Dan maar weer wachten. Er kwam weer een bus…, hetzelfde verhaal. We kwamen er achter dat deze twee bussen waarschijnlijk uit de verkeerde richting kwamen. Dan maar weer wachten. Even later kwam de eerste bus weer op de rotonde en toen mochten we wel instappen. Hij ging nu weer richting Taichung.

Weer in het centrum aangekomen namen we een bus richting het Museum of Fine Arts. We waren op zoek naar een Chinees theehuis, maar het adres uit de reisgids bleek niet te kloppen. Voor niets een eind door de warme zon gewandeld helaas. Bij een warenhuis hebben we heerlijk HaƤgen Dasz ijs gegeten. Verder zijn we bij een tweedehands boekwinkel geweest, waar ik een Engelse versie van “De tweeling” van Tessa de Loo zag. Bij de boekwinkel in het warenhuis hebben we heerlijk rondgeslenterd. Engelse en Chinese boeken staan hier door elkaar. Best onhandig als je op zoek bent naar een Engels boek…

We zijn weer richting het museum gewandeld en zijn toen weer naar het Compass Festival gegaan. We waren moe van al dat gewandel in de hitte en hadden wel zin in gekoelde Australische witte wijn. We hebben heerlijke hapjes gegeten, wijntje gedronken en genoten van live muziek. Tijdens het concert van een reggaeband mochten kinderen op het podium mee dansen. Leuk om te zien!

taipei 25 mei - 8
blijkbaar was er een golden retriever bijeenkomst in het park

 

 

[tekst_bol url=”https://partnerprogramma.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=43247&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Frough-guide-taiwan%2F9200000038730816&name=roughguidetaiwan”]