Documenta in Kassel (12 juli 2017)

Woensdag 12 juli 2017

Vanuit het hotel in Melsungen zijn we naar Kassel gereden (30 km). Het is vrij gemakkelijk om een parkeergarage te vinden en de auto te parkeren. Het regent helaas vanochtend. We gaan vandaag de Documenta bezoeken. De Documenta is een tentoonstelling over beeldende kunst en wordt, sinds 1955, elke 5 jaar georganiseerd. Wij zijn erg benieuwd!

Bij Friedrichsplatz bekijken we The Parthenon of Books van Marta Minujín. Een megaconstructie waarin verboden boeken zitten verwerkt. Mensen werden opgeroepen om boeken te doneren die verboden waren geweest en nu toch weer in herdruk zijn, of boeken die in sommige landen verboden zijn. Boeken die we in de kolommen zien zijn bijvoorbeeld ‘De duivelsverzen’ van Salman Rushdie, ‘Het dagboek van Anne Frank’, de boeken van Harry Potter, de sprookjes van Grimm.

20170712 Kassel
The Parthenon of Books
20170712 Kassel
Het regenwater wordt gedweild
20170712 Kassel
de binnenkant van The Parthenon of Books
20170712 Kassel
Ook Harry Potter is blijkbaar een verboden boek

Op Friedrichsplatz  kopen we kaartjes voor vandaag. Een dagkaart kost 22 euro en daarmee kun je heel veel kunstwerken gaan bekijken, in musea en op andere lokaties. Wij gaan als eerste naar het Naturkundemuseum Im Ottoneum. Het is ondertussen droog geworden, maar de lucht hangt vol donkere regenwolken. De kunstwerken van Dale Harding over aboriginals in Australië spreekt me aan. Daarnaast is er een fascinerende video van Khvay Samnang te zien met mannen in gewoven maskers die dieren voorstellen.

20170712 Kassel
Naturkundemuseum im Ottoneum
20170712 Kassel
kunstwerk van Dale Harding

Onze volgende stop is de Documenta Halle (Du-Ry-Straße 1). Dit gebouw is in 1992 speciaal voor de Documenta gebouwd. Het is een mooie ruimte vol met allerlei kunstwerken.

20170712 Kassel
kunstwerken van Beau Dick
20170712 Kassel
kunstwerk van El Hadji Sy
20170712 Kassel
in de verte hangt een kunstwerk van Aboubakar Fofana

Buiten bij de Documenta Halle staat een installatie met rioolbuizen met daarin kamertjes. Een soort capsulehuis.

20170712 Kassel
20170712 Kassel

Via de weg met de mooie naam Schöne Aussicht wandelen we naar Palais Bellevue. De houten constructie op de foto hoort volgens mij bij de vaste collectie. Het is een beetje een ouderwets museum met verschillende kleine ruimtes. Er is veel te zien, maar het maakt op mij weinig indruk.

20170712 Kassel


We krijgen inmiddels honger en gaan op zoek naar een plekje voor de lunch. Het begint weer te regenen en uiteindelijk komen we door stromende regen terecht bij een shopping mall. Hier blijken ze een foodcourt te hebben. We genieten van een heerlijke Indiase curry.

20170712 Kassel

Na de lunch, en als de regen weer verminderd is, wandelen we naar Neue Neue Galerie (Gießbergstraße 22), een gebouw dat er van buiten uitziet als een saai kantoorgebouw. Dit gebouw is het oude postkantoor en distributiecentrum van de Duitse Post geweest. Eenmaal binnen blijkt het een geweldige tentoonstellingsruimte te zijn. Op de foto hieronder zie je aan de linkerkant videoportretten van Theo Eshetu. In de verte hangt een kunstwerk van Beatriz González en het verwijst naar een schilderij van Manet. Op de voorgrond zie je zakken met ijzer, een kunstwerk van Dan Peterman.

20170712 Kassel
20170712 Kassel
kunstwerk van Gordon Hookey

Eén van de boeiendste kunstwerken in de Neue Neue Galerie is de video van Arin Rungjang waarin het verhaal wordt verteld van een Japanse man die bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Thailand woont. Ondertussen zien we hoe in Thailand een heel groot koperen kunstwerk wordt gemaakt. De gigantische muurschildering van Gordon Hookey is ook fascinerend.

De volgende locatie waar we naar toe gaan is de Tofufabrik (Wolfhager Strasse 39A). Hier kun je een video-installatie bekijken van Véréna Paravel en Lucien Castaing-Taylor. Wij vinden het niet zo boeiend en besluiten al snel weer verder te wandelen.

We wandelen verder en komen bij het treinstation bij de Ehemaliger unterirdischer bahnhof (Rainer-Dietrichs-Platz 1) uit. Dit voormalige treinstation wordt al jaren niet meer gebruikt en is een bijzondere plek om kunst te bekijken.

20170712 Kassel
voormalig treinstation
20170712 Kassel
uitzicht vanaf de niet meer werkende roltrappen
20170712 Kassel
installatie van iQhiya

We zijn moe en onze voeten doen best wel pijn van al het lopen. Vlakbij het station zien we een leuk koffietentje, Coffee and Bagel People (Scheidemannplatz 2). Tijd om uit te rusten! De chai latte is erg lekker en past goed bij het sombere weer van vandaag.

Als we weer verder gaan wandelen begint het na een paar minuten ontzettend hard te regenen. We lopen eerst nog door, maar het regent zo hard dat we gaan schuilen. We staan onder een afdak bij een bank. Er komen meer mensen schuilen, maar er besluit ook af en toe iemand vanuit de bank en het kantoorgebouw ernaast de regen in te gaan. Het duurt zeker een kwartier voordat het wat minder begint te regenen en we weer verder kunnen. Terwijl we naar Grimmwelt lopen gaat het steeds minder regenen en het is droog als we daar aankomen. Onderweg komen we een standbeeld tegen van de gebroeders Grimm.

20170712 Kassel

Vlakbij Grimmwelt komen we bij Torwache (Brüder-Grimm-Platz 6). Het gebouw is door Ibrahim Mahama bedekt met jutezakken. Het krijgt hierdoor een grimmige uitstraling. Dat past goed bij de kunstwerken binnen, zoals de plannen voor een oorlogsmonument in Auschwitz-Birkenau van Oskar Hansen.

20170712 Kassel
Torwache
20170712 Kassel
Torwache

Het is nog een klein stukje verder naar Grimmwelt. We komen hier druipend aan. De ruimte met kunstwerken voor de Documenta is klein en maakt weinig indruk. We kopen een kaartje en gaan de rest van het museum bezoeken. Het museum gaat niet over de sprookjes van Grimm, maar over hun leven. Het museum valt ons nogal tegen.

20170712 Kassel
Grimmwelt
20170712 Kassel
allemaal sprookjesboeken
20170712 Kassel
sprookjes van Grimm

We gaan terug naar de auto en naar het hotel. Onderweg kopen we bij een supermarkt wijn, stokbrood en camembert. In het hotel genieten we hiervan terwijl we een Duitse krimi op tv kijken. Heerlijk om de voeten te laten uitrusten.

We vonden de Documenta erg leuk om te bezoeken en wat mij betreft gaan we over 5 jaar weer.