Eiland 8 & 9: Vatersay en Eriskay (18 juli 2013)

We zijn van 7 t/m 29 juli op kampeervakantie in Schotland. Ons reisschema vind je hier.

Donderdag 18 juli

Eiland 7: Barra

De volgende dag gaan we het eiland verkennen. Vanuit de camping in Barra rijden we naar Castlebay, het hoofddorp van Barra. Op Barra wonen zo’n 1200 mensen.

Eiland 8: Vatersay

We rijden verder naar het zuiden, naar het eilandje Vatersay. Dit eiland is verbonden met Barra door een brug. Op het smalste punt van het schiereiland parkeren we de auto. Vanaf de auto lopen we naar het strand, een mooi wit strand met helder blauw water. Erg mooi! En heerlijk om even op het strand te genieten van het zonnetje.

20130718 Schotland
uitzicht op Castlebay, vanuit Vatersay
20130718 Schotland
het eerste strand op Vatersay
20130718 Schotland
overal ruïnes
20130718 Schotland
pad naar het strand

We lopen terug richting de auto, steken de straat over en lopen naar het strand aan de andere kant van het eiland. Hier zijn meer rotsblokken, maar verder ook dat mooie heldere water. Er zijn wat mensen in wetsuit aan het zwemmen en ze hebben een hond bij zich. Die vindt het zo te zien erg leuk in de golven en springt tegen de golven in…

20130718 Schotland
het tweede strand op Vatersay
20130718 Schotland
het tweede strand op Vatersay
Schotland 2013
over een hekje klimmen om bij het strand te komen

We rijden verder over het eiland en komen langs een vliegtuigwrak en gedenksteen.

20130718 Schotland
vliegtuigwrak uit 1948
20130718 Schotland
herdenkingsmonument bij het vliegtuigwrak

Eiland 7: Barra

We rijden terug naar Barra en verder met ons rondje kloksgewijs over Barra. In het noordoosten komen we bij een vliegveld. Op zich niet zo raar, maar het strand is de start- en landingsbaan. Als wij hier aan komen rijden zien we bussen en mensen langs de kant staan. Er staat een vliegtuigje op het strand en wij nemen aan dat dit vliegtuigje zo zal vertrekken. We parkeren de auto en gaan kijken. Na een paar minuten begint het vliegtuigje met taxiën. Het vliegtuigje verdwijnt achter een duin en komt even later al opstijgend langs. Grappig om te zien!

20130718 Schotland
het vliegveld
20130718 Schotland
op weg naar Glasgow…
Schotland 2013
waarschuwing

Weer terug in Castlebay gaan we naar het terras van Hebridean Toffee, waar we thee drinken en proeven van de heerlijke fondant. Later, als we genoten hebben van het uitzicht op het kasteel en het zonnetje, kopen we fondant om mee te nemen en een Door Mouse. Dit is een deurstopper in de vorm van een muis, gemaakt van Harris Tweed. Hij ziet er schattig uit. We noemen hem ‘Mouse MacNeill’, naar de clan die hier de baas was.

Schotland 2013
het kasteel waarnaar Castlebay vernoemd is

Eiland 9: Eriskay

Vanuit Barra nemen we vandaag de boot naar het kleine eilandje Eriskay. De overtocht duurt 40 minuten. Het is heerlijk zonnig en twee zwarte honden gaan in de schaduw bij Christofs voeten liggen. Wat een leuk gezicht!

20130718 Schotland
op de boot: onze geleende auto staat rechts (2e van voren)
20130718 Schotland
beeld bij vertrekpunt van de boot

Eiland 10: South Uist

Na aankomst in Eriskay rijden we via een brug naar South Uist. Vanuit de auto zien we zeehonden liggen. Eriskay is zo klein dat er zelfs geen campings zijn. Vlakbij de brug in South Uist ligt camping Kilbride Campingsite. Het zonnetje schijnt als we de tent opzetten. Ik kruip de tent in met de matjes en slaapzakken en als ik daar enkele minuten weer uit kom is het helemaal mistig geworden. Dat ging ontzettend snel!