Zondag 10 oktober 2010

Vandaag hebben we een landhuis bezocht, Ripponlea Estate, in Elsternwick, een wijk van Melbourne. Het is vanaf ons huis ongeveer 10 minuten met de tram in zuidelijke richting en dan is het nog 5 minuten lopen.

Het huis is in 1868 gebouwd voor Sir Frederick Sargood, een welgestelde zakenman uit Melbourne (van oorsprong uit Engeland). Samen met zijn vrouw kocht hij 170.000 m2 grond om een landhuis op te laten bouwen. Het huis kreeg twee verdiepingen en 15 kamers. Om het huis heen kwam een grote tuin met een meer, kassen, groentetuin en boomgaard. Tot aan zijn dood in 1903 woonde de Sargoodfamilie in Ripponlea. Het huis werd in die tijd meerdere malen uitgebreid.

Het huis werd in 1903 verkocht aan een groep vastgoedhandelaren die het wilden slopen en het land verdelen. Elsternwick was inmiddels onderdeel van Melbourne geworden. Een deel van het land werd verkocht en verdeeld, maar in 1910 werd het huis verkocht aan Ben en Agnes Nathan. Ze woonden hier tot Ben’s dood in 1935 en lieten het huis na aan hun dochter Louisa.

Louisa was een graag geziene gast in de plaatselijke uitgaanswereld. Ze vond het huis te ouderwets en liet het aanpassen tot een Hollywoodomgeving. Er kwam een buitenzwembad en een balzaal. De keuken werd gemoderniseerd. In 1956 werd een deel van de grond in beslag genomen om een nieuwe ABC-studio te bouwen (voor de Olympische spelen). Na het overlijden van Louisa in 1972 werd het huis en de uitgebreide tuinen nagelaten aan de National Trust, die nog steeds eigenaar is van het geheel. Deze informatie komt van wikipedia.

Bij het kopen van het kaartje kregen we te horen dat de rondleiding pas anderhalf uur later zou zijn. We hebben eerst heerlijk door de tuin gewandeld. Daar werden voorbereidingen getroffen voor een bruiloft. Op zich een leuke plek om te trouwen, maar wel jammer dat er dan ook ‘gewone’ bezoekers rondlopen. Lijkt mij minder leuk.

Het was vandaag erg mooi zonnig weer, dus het was heerlijk om door de tuin te lopen. De tuin deed me een beetje denken aan de tuinen van Monet in Givenchy (Frankrijk).

De rondleiding verzamelde bij de ingang van het huis. Een oudere man was onze gids. In totaal waren we met 10-15 mensen. De gids wist veel over het huis te vertellen. Voor de kinderen in de groep was er een zoektocht naar de Ripponlea beer. Hij was eigendom van de kinderen van Frederick Sargood en is nog op verschillende plekken in het huis te vinden. Leuk om in elke kamer even te kijken waar Ripplea zich nu weer had verstopt.

20101010 Ripponlea
Ripponlea Estate
20101010 Ripponlea
de tuin rond het huis
20101010 Ripponlea
de tuin rond het huis
20101010 Ripponlea
uitzicht op Melbourne
20101010 Ripponlea
alles staat klaar voor een bruiloft
20101010 Ripponlea
de tuin rond het huis
20101010 Ripponlea
de zitkamer
20101010 Ripponlea
zie jij de beer?

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.