Vanuit Darwin zijn we naar Kakadu National Park gereden vanwege de rock art die ze daar hebben en om iets meer over de aboriginal cultuur te leren. Kakadu National Park heeft een geschatte 5000 rock art sites waarvan er slechts een aantal toegankelijk zijn voor bezoekers. De sites die toegankelijk zijn, zijn voornamelijk ongebruikte sites of plekken waarvoor de aboriginal verantwoordelijken toestemming hebben gegeven.
Zaterdag 9 juli 2011
We hebben op de eerste dag in Kakadu de sites Ubirr en Noorlangie bezocht. Bij de eerste site hebben we een “seasonal ranger” genaamd Gary gevolgd. Hij vertelde op verschillende plekken van Ubirr over de verschillende rotstekeningen, informatie over de achtergronden (voor zover bekend / toegestaan) en aboriginal verhalen die bij de tekeningen horen.
Er zijn verschillende soorten rock art, bijvoorbeeld contact art die relateert aan andere volken die de aboriginals zijn tegen gekomen, zoals zeilschepen of blanke mannen, er is magic art die goede of slechte ‘geesten’ vertegenwoordigen zoals de Lighting Man, er zijn Mini Spirits (stok figuurtjes) en is educatieve kunst waarbij aangegeven wordt welke dieren in de buurt zijn of waarbij aangegeven wordt wat de beste eetbare delen zijn.
















Zoek een boek
Of koop een andere reisgids over Australië op bol.com
Wist niet dat je Arnhemland ook kon bezoeken. Dacht dat het verboden gebied was voor niet-aboriginals (of je er alleen onder begeleiding van een aboriginal mag komen)?
@ Aiko. Je hebt gelijk dat je er niet zomaar naartoe kunt. Wij zijn met een tour gegaan die samenwerkt met de locale aboriginal community.
Het is mogelijk om permits te krijgen, maar dan mag je alleen maar naar een art gallery en daarna weer terug… onderweg stoppen mag niet.
De enige manier om het echte Arnhemland te zien is als je 'uitgenodigd' wordt. Bijvoorbeeld als vrijwilliger die een tijdje komt helpen bij een project of als je daar een baan accepteert. Dit geldt overigens voor allerlei aboriginal communities.