Vrijdag 24 september 2010

Een grote sport in Australië en eigenlijk vooral in Melbourne is Australian football (of ‘aussie rules’ of kortweg ‘footy’). Deze sport is een soort rugby-variant, maar dan gespeeld op een ovaal cricketveld. Het is in ieder geval een hele snelle sport. Van de 18 teams die meedoen in de Australian Football League (AFL) komen er 11 uit Melbourne.

Een week geleden, op zaterdag 25 september was de grote finale: Collingwood (Magpies) tegen St. Kilda (Saints). De dag ervoor was de grand final parade. Ik las op internet dat hier vorig jaar 100.000 mensen naar zijn wezen kijken, dus ik was nieuwsgierig. Met de tram ben ik naar de stad gegaan waar veel mensen langs de straten stonden te wachten op de parade. Blijkbaar is de Carlton brewery een sponsor, want er reed een oude wagen mee met biervaten.

Mensen waren gekleed in de kleuren van hun favoriete team (zwartwit voor Collingwood, zwart-wit-rood voor St. Kilda). Zelfs honden waren supporter!

De parade begon. Eerst de wagen van Carlton Brewery. Daarna muziekkorpsen, o.a. een hele groep doedelzakspelers. En toen de beker! Gedragen door vier mannen/jongens. Eerst kwamen de spelers van Collingwood. Er zaten steeds twee spelers op houten stoelen in de achterbak van een pick-up truck. Op de voorruit zat een sticker met hun namen geplakt. De spelers werden luid toegejuicht door hun supporters en onthaald met boe-geroep door tegenstanders.

20100924 Grand parade footy - 2
paard en wagen
20100924 Grand parade footy - 2
even tijdens je lunchpauze komen kijken
20100924 Grand parade footy - 2
we love footy
20100924 Grand parade footy - 2
muurschildering bij ons om de hoek
20100924 Grand parade footy - 2
deze hond is voor Collingwood
20100924 Grand parade footy - 2
de beker!
20100924 Grand parade footy - 2
Aanvoerder van St. Kilda: Nick Riewoldt (Nederlandse achtergrond??)

Zaterdag 25 september 2010

Op zaterdag was dus de finale. In het stadion zaten zo’n 100.000 mensen te kijken. Andere supporters hadden zich verzameld in kroegen en op Federation square. Daar hangt een groot tv-scherm, waar o.a. grote sportevenementen op te bewonderen zijn. We zijn even wezen kijken op Fed Square, maar we hadden geen zin om de wedstrijd te gaan kijken. We snappen toch nog niet veel van de regels. Uiteindelijk is de wedstrijd in een gelijkspel geëindigd en moet er een nieuwe finale worden gespeeld. Dit zal op zaterdag 2 oktober zijn.


Geef een antwoord

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.