Leven als een Raja in Bali

onze villa

Vanaf Ubud zijn we met een minibusje vol met andere toeristen naar Tirta Gangga gegaan. De reis duurde voor ons een uurtje of drie. In Tirta Gangga hebben we geslapen in een privehuisje in het waterpaleis (Villa Tirta Ayu). Het waterpaleis is in 1946 gebouwd door de laatste Raja om als weekendhuis te gebruiken. Het waterpaleis is nooit in gebruik geweest, want het is verwoest door de uitbarsting van de vulkaan Agung un 1963. Daarna is het waterpaleis gerestaureerd en geopend voor het publiek.
We hebben hier een paar dagen heerlijk uitgerust en genoten van onze eigen villa. Zo konden we ons goed inleven in het leven van een Raja…
De eerste avond hebben we wat door het dorp gelopen, maar het is ontzettend klein en er is eigenlijk niets te doen. Er is mooi uitzicht op rijstvelden. Iets buiten het dorp kwamen we een Japans restaurantje tegen waar we zijn wezen eten. Vanaf onze tafel hadden we uitzicht op de rijstvelden.
Verder kwamen we een paar processies tegen. Blijkbaar is het volgens de Balinese kalender 1x in de 3 jaar (= 5 Balinese jaren, = gelijk aan 210 dagen) tijd voor crematies. Mensen die in de tussentijd overlijden worden tijdelijk begraven. Een crematie is een feestelijke gebeurtenis want hierdoor wordt de ziel van de overledene bevrijd. We kwamen een paar van deze feestelijke processies tegen en dat was een aparte ervaring. Alle mensen zijn feestelijk gekleed en er wordt een soort altaar meegedragen.

De tweede avond hebben we gegeten bij het restaurant van het hotel dat naast onze villa ligt. Hier hebben we voor het eerst in lange tijd wijn bij het eten gehad. Dit was een fles witte Balinese wijn (Aga Hatten) die volgens onze ober ‘droog’ zou zijn. Dat was helaas niet het geval. Het was een wijntje dat best te drinken was, maar niet echt paste bij het eten.

De laatste avond hebben we in onze eigen villa gegeten. We kregen een heerlijk driegangendiner voorgeschoteld in ons eigen prieeltje. Een leuke afsluiting van Tirta Gangga.

De volgende dag zijn we met een taxi naar Kuta, het meest toeristische deel van Bali, gereden. Hierover in een volgende blogbijdrage meer….

de ontbijtkamer
Christof in onze leeshut
onze leeshut
onze woonkamer
het waterpaleis
het waterpaleis
het waterpaleis
het waterpaleis
het waterpaleis

het waterpaleis
het waterpaleis

het waterpaleis

de rijstvelden rondom Tirta Gangga

de rijstvelden rondom Tirta Gangga

de rijstvelden rondom Tirta Gangga

rijstvelden

nog meer rijstvelden
uitzicht bij het Japanse restaurant

Geef een reactie