Jakarta

Nationaal Monument
Omdat we te weinig tijd hadden aan het einde van onze reis door Australië zijn we wat onvoorbereid naar Indonesië gekomen. We hebben de eerste paar dagen in Jakarta voornamelijk aandacht besteed aan het regelen van dingen en het bepalen van waar we naartoe willen. We waren bijvoorbeeld onvoldoende op de hoogte van de Ramadan die op dit moment gaande is. Indonesië is het grootste moslimland ter wereld en dus is er veel aandacht voor de Ramadan. Er zijn allerlei plekken waar je overdag achter een gordijn moet zitten om wat te kunnen drinken of eten.
Het heeft ook een aantal voordelen omdat er minder mensen op pad zijn in de steden, maar het heeft ook invloed op ons reisschema omdat aan het einde van augustus de meeste moslims naar familie reizen of op vakantie gaan. Ook zijn er regio’s waar het vasten min of meer afgedwongen wordt (ook voor niet-moslims). Verder waren er wat spanningen in midden Sumatra, er zijn daar begin van de maand 2 kerken in de brand gestoken door moslims.
We gaan ondanks dit wel naar Noord Sumatra, maar pas na het einde van de Ramadan. Hierdoor hebben we beperkt tijd voordat onze vlucht naar Kuala Lumpur is gepland. Wellicht dat we deze vlucht met een paar dagen kunnen uitstellen, maar dat zal nog moeten blijken.
We vonden Jakarta niet zo’n leuke stad. Het was er ontzettend druk, vies en chaotisch. Wellicht dat dit komt omdat dit de eerste grote stad in een 2e/3e wereldland in zuidoost Azië en Jakarta is dan ook nog de grootste stad van zuidoost Azië (20 miljoen in de stad en omgeving).
Wat wel leuk was om allerlei overblijfselen van de VOC / Nederlandse tijd te zien. Als je erop let dan zien je op veel plekken op een of andere manier wel Nederlandse invloeden te zijn, zoals woorden (halte, broodje). Maar wat we ons ook realiseerden is dat we zelf eigenlijk weinig van dit deel van de Nederlandse geschiedenis hebben mee gekregen op basis / middelbare school.
Uitzicht uit hotel kamer

Uitzicht uit hotelkamer; op de nationale
onafhankelijkheidsdag is het rustig om normale dagen
staat het hier compleet vast

Oudhollandse gevels in Kota (Batavia)

Omafietsen te huur inclusief hoedjes

Ophaalbrug over een kanaal

Voormalig VoC pakhuis dat nu dienst doet als
Maritiem Museam

VoC Pakhuis

VoC pakhuis

Straat in Batavia
  

Geef een reactie