Rock Art in Kakadu National Park

Vanuit Darwin zijn we naar Kakadu National Park gereden vanwege de rock art die ze daar hebben en om iets meer over de aboriginal cultuur te leren. Kakadu National Park heeft een geschatte 5000 rock art sites waarvan er slechts een aantal toegankelijk zijn voor bezoekers. De sites die toegankelijk zijn, zijn voornamelijk ongebruikte sites of plekken waarvoor de aboriginal verantwoordelijken toestemming hebben gegeven.

We hebben op de eerste dag in Kakadu de sites Ubirr en Noorlangie bezocht. Bij de eerste site hebben we een “seasonal ranger” genaamd Gary gevolgd. Hij vertelde op verschillende plekken van Ubirr over de verschillende rotstekeningen, informatie over de achtergronden (voor zover bekend / toegestaan) en aboriginal verhalen die bij de tekeningen horen.
Er zijn verschillende soorten rock art, bijvoorbeeld contact art die relateert aan andere volken die de aboriginals zijn tegen gekomen, zoals zeilschepen of blanke mannen, er is magic art die goede of slechte ‘geesten’ vertegenwoordigen zoals de Lighting Man, er zijn Mini Spirits (stok figuurtjes) en is educatieve kunst waarbij aangegeven wordt welke dieren in de buurt zijn of waarbij aangegeven wordt wat de beste eetbare delen zijn.
Op de tweede dag zijn we op een toer geweest naar Arnhem land. Arnhem land is genoemd naar een hollands schip met de naam, je raad het al, Arnhem. In Arnhem land hebben we onder andere een begraafplaats bezocht van een groepering die er niet meer is, plekken bezocht op het land van een van de meest vooraanstaande aboriginals Bill Neiljie die er voor gezorgd heeft dat er sites toegankelijk zijn voor het publiek zodat zij ook van de aboriginal cultuur kunnen leren, een initiatie plek voor jonge mannen en we zijn bij een Billabong geweest.

Long Neck Turtle 
Mini spirit

De blanke man met zijn handen in zijn zakken

Long Neck Turtle met aangegeven waar het vet zit

Blanke man met pijp

Wallabi

Mimi Spirit

Uitzicht bij Ubirr Lookout

Uitzicht bij Ubirr Lookout

Wallabi (detail)

Nog een wallabi

Dansende Mimi Spirit

Lightning Man

Vrouw van de Lightning Man

Een Wallabi in het echt

Kun je de “Joey” zien?

Uitzicht bij Red Lilly Billabong

Een lellie bij Red Lilly Billabong

Uitzicht bij Red Lilly Billabong
Uitzicht bij Red Lilly Billabong
Ons vervoer voor de dag
Uitzicht bij Red Lilly Billabong
Een blanke vrouw

Een zeilschip en een hand met kanten handschoen

Hand met kanten handschoen

Nog een zeilschip, verschillende lagen over elkaar heen

Koffie kopje

Dansende Mini Spirits

Op sommige sites zijn er allerlei schilderingen

Garnaal

Sydney Harbour Bridge als onderdeel van een varken

Kun je het alfabet vinden in deze foto?

2 gedachten over “Rock Art in Kakadu National Park

  1. Wist niet dat je Arnhemland ook kon bezoeken. Dacht dat het verboden gebied was voor niet-aboriginals (of je er alleen onder begeleiding van een aboriginal mag komen)?

  2. @ Aiko. Je hebt gelijk dat je er niet zomaar naartoe kunt. Wij zijn met een tour gegaan die samenwerkt met de locale aboriginal community.

    Het is mogelijk om permits te krijgen, maar dan mag je alleen maar naar een art gallery en daarna weer terug… onderweg stoppen mag niet.

    De enige manier om het echte Arnhemland te zien is als je 'uitgenodigd' wordt. Bijvoorbeeld als vrijwilliger die een tijdje komt helpen bij een project of als je daar een baan accepteert. Dit geldt overigens voor allerlei aboriginal communities.

Geef een reactie